Catering to usługa, która polega na przygotowywaniu i dostarczaniu gotowych potraw. Najczęściej zamawiana jest na śluby, komunie i przyjęcia. Wówczas oprócz samego dowozu żywności, często dodatkowo można wynająć kelnerów i barmanów, by serwowali potrawy i zadbali, by gościom niczego nie brakowało. Na imprezy, konferencje i wydarzenia kulturalne wybrać można catering linii zimnej lub catering linii gorącej. Pierwszy polega na schładzaniu i ogrzewaniu jedzenia, a drugi na stałym podtrzymywaniu go w wysokiej temperaturze. Catering to również posiłki codziennie przywożone do żłobków, szkół i przedszkoli, a także do zakładów pracy, w których jest stołówka.
Dzisiaj popularny stał się również catering dietetyczny. Dieta pudełkowa skierowana jest głównie do osób odchudzających się i sportowców oraz alergików. Dla wielu osób jest też okazją do zmiany sposobu odżywiania na znacznie zdrowszy, bardziej regularny. Posiłki najczęściej zbilansowane są w taki sposób, by pokrywać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a także zapotrzebowanie na witaminy oraz w makro- i mikroelementy.
Dzisiaj catering to nie tylko zwykłe dania, ale również wypieki i inne słodkie przysmaki. Można zamówić artystyczny tort okolicznościowy, na przykład tort urodzinowy, weselny czy tort komunijny. Dużo popularnością cieszą się również domowej roboty ciasta na wesela i przyjęcia, a nawet tzw. „słodki stół” składający się z pięknie udekorowanych babeczek, ciasteczek, cake popsów, czyli lizaków z ciasta oraz innych słodkich smakołyków, jak puddingi, galaretki, desery owocowe.
Gastronomia to rodzaj działalności gospodarczej, która polega na prowadzeniu restauracji, bistro, barów, stołówek i innych tego typu lokali. Mała gastronomia oferuje gotowe lub przygotowane w krótkim czasie z półproduktów dania, przekąski i napoje.
Pojęciem gastronomia określa się również sztukę przyrządzania i podawania potraw. Aby było to możliwe, konieczna jest fachowa wiedza kulinarna. Gastronomia to również znajomość cech wykorzystywanych w kuchni produktów, ich specyfiki i wartości odżywczych, ale też informacji na temat zdrowego komponowania posiłków. To też wiedza o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach związanych z jedzeniem.