Okap kuchenny jest popularnym urządzeniem gospodarstwa domowego, które służy do odprowadzania lub oczyszczania oparów powstających w trakcie gotowania, smażenia, czy pieczenia. Nie jest tak niezbędny, jak wiele innych urządzeń, w tym lodówki i zamrażarki, kuchenki i piekarniki, czy inne sprzęty AGD, nie mniej jego zastosowanie niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim okapy kuchenne neutralizują zapachy, a także chronią meble przed osadzaniem się na nich tłuszczu oraz szkodliwym działaniem wilgoci.
Okapy kuchenne zasilane są prądem i można podzielić je ze względu na sposób działania na wyciągi i pochłaniacze, przy czym coraz bardziej popularne są urządzenia łączące obie te funkcje. Część odpowiedzialna za odprowadzanie oparów na zewnątrz, czyli wyciąg, to specjalna rura podłączona do systemu wentylacyjnego. Pochłaniacz to natomiast filtr węglowy, który pochłania unoszący się w powietrzu tłuszcz oraz zapachy powstające podczas przygotowywania potraw.
Urządzenia te dzielone są bardzo często również ze względu na miejsce i sposób montażu. Wyróżniamy zatem okap podszafkowy (okap pod zabudowę), przyścienny, okap wyspowy, blatowy, narożny, czy okap sufitowy.
Wybór odpowiedniego okapu do swojej kuchni należy uzależnić m.in. od tego, jaki jest dostęp do kanału wentylacyjnego, w którym miejscu powinno być zamontowane to urządzenie oraz jaka powinna być jego wydajność w stosunku do wielkości pomieszczenia. Istotnym parametrem może być też głośność okapu, dużą zaletą jest więc tryb cichej pracy, który pozwala normalnie funkcjonować w kuchni w czasie, gdy jest on włączony.
Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka powinna być odpowiednia szerokość okapu. Otóż należy ją dopasować do szerokości kuchenki, chyba że decydujemy się na model w kształcie tuby lub okap blatowy, wtedy średnica tego urządzenia będzie mniejsza niż kuchenka, czy płyta grzewcza.