Zmywarki to urządzenia mechaniczne przeznaczone do zmywania naczyń, sztućców i innych akcesoriów służących do przygotowywania, gotowania i serwowania posiłków. To jeden z podstawowych sprzętów do gospodarstwa domowego, który instalowany jest w kuchni.
Usuwanie zanieczyszczeń – resztek żywności i napojów, tłuszczu i innych osadów odbywa się poprzez natryskiwanie wody pod ciśnieniem. Oprócz mycia, w zmywarce dochodzi też do nabłyszczania i osuszania naczyń.
Zmywarki podzielić można na domowe i profesjonalne. Różnią się wielkością. Zmywarki ładuje się od frontu, chociaż w sprzedaży są też niewielkie otwierane od góry. Klasyczne zmywarki mają dwa kosze, w niektórych modelach można znaleźć też szufladę na sztućce.
Zmywarki do naczyń podzielić można na wolnostojące i do zabudowy. Pierwsze można postawić w dowolnym miejscu, byle był dostęp do wody i odpływu. Zmywarki do naczyń do zabudowy mogą być zintegrowane całkowicie lub częściowo. Wtedy panel sterowania jest widoczny i front meblowy sięga do określonej wysokości.
Zmywarki mogą mieć różną szerokość, co przekłada się na ich pojemność. To nic innego, jak ilość kompletów naczyń, jakie można umyć za jednym razem. Za tego typu zestaw przyjmuje się talerz głęboki, płaski, deserowy, kubek i sztućce: widelec, nóż, łyżka i łyżeczka.
Zmywarki kompaktowe umyją 4-6 kompletów, standardowe o szerokości 45 cm – 8-10, a o szerokości 60 cm – nawet 15 zestawów. Z uwagi na fakt, że jest to ilość mierzona talerzami, należy wziąć pod uwagę garnki, brytfanny, salaterki. Jak ma się miejsce, wówczas lepiej kupić większą zmywarkę, by móc w niej umyć np. formę do ciasta.