Lodówka to sprzęt AGD niezbędny w każdej kuchni. Dzięki lodówce możemy przechowywać różnego rodzaju artykuły spożywcze w obniżonej temperaturze, co sprawia, że znacznie wydłuża się ich przydatność do spożycia. Podobnie jak w przypadku innych rządzeń, takich jak kuchenki i piekarniki, czy kuchenki mikrofalowe, na rynku dostępnych jest wiele modeli lodówek, do wyboru są zarówno chłodziarki wolnostojące, jak i lodówki do zabudowy. To, co różnicuje poszczególne modele to także parametry, takie jak wielkość, pojemność, układ półek i szuflad znajdujących się wewnątrz, ilość drzwi (dostępne są jedno-, dwu-, trzy-, a nawet czterodrzwiowe), a także pobór energii, oraz wielkość zamrażarki.
Najpopularniejszym rozwiązaniem jest zakup chłodziarko-zamrażarki, czyli lodówki i zamrażarki w jednym. Najczęściej wybierane modele posiadają dwie osobne komory, z czego większa to chłodziarka, natomiast mniejsza działa jako zamrażarka. Ciekawą propozycją są również lodówki side by side, które zapewniają bardzo dużo miejsca zarówno w części lodówkowej, jak i w zamrażarce.
Istnieje możliwość zakupu także zamrażarki, jako osobnego urządzenia, co jest praktycznym rozwiązaniem, gdy robimy zakupy rzadko i gromadzimy w domu zapasy na dłuższy czas.
Pierwsza lodówka powstała dzięki Australijskiemu wynalazcy Jamesowi Harrisonowi, którego wynalazek pojawił się w sprzedaży w 1862 roku. Niektóre źródła podają jednak, iż wynalazcą chłodziarki był Carl von Linde, który faktycznie zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, jednak miało to miejsce dopiero w 1871 roku. Elektryczna chłodziarka, która nadawała się do zastosowania w domu, trafiła do sprzedaży w 1913 roku w Stanach Zjednoczonych oraz w Niemczech. Urządzenie łączące w sobie lodówkę i zamrażarkę wynaleziono dopiero w 1939 roku, a dokonała tego znana na całym świecie firma Electrolux.