Dzięki produktom do pieczenia i dekoracjom wypieki są nie tylko bardzo smaczne, ale i ładne. Warto jednak pamiętać, że oprócz podstawowych składników konieczne są dodatki do pieczenia, takie jak drożdże, proszek do pieczenia lub soda, a także kwasek cytrynowy.
Drożdże to bogata grupa produktów, wyróżnić można ich 30 rodzajów, m.in. spożywcze, które są stosowane do wypieków (najpopularniejsze), a także kefirowe, piwne i winne. W ofercie sklepów znaleźć można drożdże świeże, które sprzedawane są w formie kostki, najczęściej 200 gramów. Aby dodać je do wypieków, konieczne jest przygotowanie rozczynu z dodatkiem mleka bądź wody, cukru oraz mąki. Droższe instant to dobra alternatywa dla tych klasycznych, dzięki nim można zaoszczędzić sporo czasu – niekonieczne jest przygotowanie zaczynu. Występują w formie granulek.
Najmniej popularne drożdże piekarnicze to te suche – mają sypką formę, jednak wymagają przygotowania rozczynu. Nie zależnie od rodzaju, są one konieczne do przygotowania drożdżowych wypieków słodkich i wytrawnych – drożdżówek, chleba czy bułek. Dzięki nim są pulchne i puszyste. Drożdże mogą być także spożywane jako suplement diety oraz stosowane w formie maseczek.
Kolejne z dodatków do ciast, dzięki którym można uzyskać pulchne wypieki, to soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Występują w formie sypkiej. Mają jednak dużo szersze zastosowanie niż wspomniane wcześniej drożdże, zarówno w kuchni, jak i poza nią, np. do sprzątania.
Kolejnym z często stosowanych do wypieków dodatków jest kwasek cytrynowy. Może występować w wersji płynnej, jak i sypkiej. Stosuje się go do surowego ciasta lub jako dodatek do kremu czy lukru. Pozwoli na dodanie wypiekom i deserom cytrynowego zapachu i kwaskowatego smaku, który doskonale przełamie ich słodycz. To produkt odmienny od cytrusowego aromatu.
W kwestii dodatków do pieczenia chleba nie możemy zapomnieć o nasionach, ziarnach i pestkach, które są nie tylko bardzo smaczne, ale i wartościowe. Warto wykorzystać np. mak, sezam, pestki dyni, słonecznik czy czarnuszkę.