Produkty do pieczenia to must-have każdej pani domu. Oprócz standardowych, takich jak: mąka, cukier, kremy i masy, w wielu kuchniach można znaleźć także barwniki spożywcze, czyli dodatki, dzięki którym możliwe jest nadanie lub przywrócenie koloru produktom przeznaczonym do spożycia. Na rynku znajdują się: naturalne barwniki spożywcze, które otrzymane są z innych środków spożywczych, syntetyczne, organiczne oraz nieorganiczne.
Barwniki do ciast można nie tylko wykorzystać do wypieków, ciast, kremów czy lukrów, ale także do: lodów, naleśników, drinków, domowej czekolady, bitej śmietany, marcepanu, galaretki albo polewy. Stanowią także bardzo dobre rozwiązanie do urozmaicenia drinków. W połączeniu z jadalnym brokatem mogą sprawić, ze koktajle będą niesamowicie efektowne.
Na rynku można znaleźć szeroki wybór form środków koloryzujących do potraw. Do najpopularniejszych należą barwniki spożywcze w żelu oraz w płynie. Ponadto oferowane są barwniki spożywcze w proszku, które można stosować na sucho, jak i po rozrobieniu z wodą lub alkoholem, a także w sprayu. W kwestii kolorów warto zaznaczyć, że zazwyczaj jest to dość szeroka paleta – biały, czarny, czerwony, fioletowy, niebieski, pomarańczowy, różowy, zielony i żółty. Ponadto poszczególne barwy można mieszać ze sobą, by uzyskać pożądany kolor lub jego odcień. Na samym początku swojej przygody z barwieniem potraw można kupić te podstawowe, czyli żółty, czerwony, niebieski i ewentualnie biały.
Zastanawiasz się, gdzie kupić barwniki spożywcze? Najlepszym miejscem z szerokim wyborem produktów jest internet, gdzie w delikatesach, sklepach dla cukierników oraz na portalach sprzedażowych znaleźć można szeroką ofertę wszelkiego rodzaju produktów. Czasem można znaleźć je także stacjonarnie – w supermarketach oraz lokalnych sklepach z żywnością.