Różnego rodzaju nasiona, ziarna i pestki są niezwykle ważne dla procesu odnawiania się przyrody, ale ich znaczenie jest też ogromne w kontekście zdrowej diety ludzi. Oczywiście te części owoców, warzyw, czy kwiatów mają różne właściwości odżywcze, a niektóre z nich są wręcz trujące i ludzie kupują je wyłącznie po to, by wyhodować z nich rośliny. Nie mniej ogromna część ziaren, pestek i nasion jest jadalna, dlatego też została umieszczona w kategorii bakalie, orzechy.
Nasiono powstaje z zapłodnionego zalążka, składa się z zarodka otoczonego tkanką zapasową i jest osłonięte łupiną nasienną, w związku z czym większość nasion trzeba najpierw obrać, zanim będą nadawały się do zjedzenia. Jest to praca bardzo żmudna, dlatego chętnie kupujemy już gotowe produkty, przygotowane do spożycia, a więc obrane. Do najpopularniejszych nasion wykorzystywanych w kuchni należą nasiona chia, czarnuszki, czy siemię lniane. Również orzechy są w rzeczywistości nasionami, podobnie jak pestki i ziarna.
Wśród pestek, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm, bez wątpienia warto wymienić pestki dyni, czy słonecznika. Pestki wykorzystuje się także do tłoczenia olejów, przykładem może być olej z pestek malin, olej z pestek dyni, czy olej z pestek winogron.
Ziarna kojarzą nam się najczęściej ze zbożami, jednak to określenie może odnosić się także do innych produktów żywnościowych, takich jak np. ziarna kakaowca. Dużą popularnością cieszą się wypieki z dodatkiem różnego rodzaju pestek oraz nasion, takie jak chleb z ziarnami.
Spożywanie ziaren, pestek oraz nasion pomaga nam utrzymać odpowiedni poziom minerałów i witamin w organizmie. Wpływa pozytywnie również na działanie układu pokarmowego, wspomagając perystaltykę jelit, dlatego też warto włączyć je do swojej diety na stałe.