Grillowanie to jedna z metod obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Najbardziej popularna jest wiosną i latem, kiedy można praktykować ją w ogrodzie. Do grillowania niezbędne są odpowiednie urządzenia, które umożliwiają przygotowanie pożywnych posiłków. Wymienić można 3 podstawowe grille, które dostępne są w każdym sklepie.
Pierwszy rodzaj to grill na węgiel. Jest on najbardziej popularny wśród Polaków, szczególnie jeśli w grę wchodzi biesiadowanie w ogrodzie. Ponadto, grille na węgiel charakteryzują się dosyć niską ceną. Zasilane są oczywiście węglem drzewnym (np. w brykiecie) i podzielić je można na składane, żeliwne, kamienne i jednorazowe.
Drugi typ to grill gazowy. Zasilany jest propanem lub gazem ziemnym. Jedzenie przygotowywane na takim urządzeniu jest dużo zdrowsze niż takie, które przyrządzane jest na grillu węglowym. Oprócz tego, wśród zalet wymienia się także równomierne nagrzewanie powierzchni, na której umieszczane są produkty żywnościowe.
Trzeci grill to elektryczny. Można go używać bez względu na porę roku. Często z takich urządzeń korzysta się w domu. Z wyglądu grill ten przypomina model zasilany gazem. Jedzenie przygotowywane na takim urządzeniu również jest zdrowsze niż w przypadku obróbki na grillu węglowym, co jest główną zaletą tego sprzętu.