Polacy uwielbiają grillować, dlatego z utęsknieniem wyczekują nadejścia lata, kiedy to dni są najdłuższe, a wieczory przyjemnie ciepłe i można spędzać je na zewnątrz w towarzystwie przyjaciół lub rodziny. Grill to okazja do towarzyskich spotkań, ale też możliwość przygotowania wyśmienitych potraw. Wielbiciele przyrządzonego w ten sposób jedzenia powinni zaopatrzyć w niezbędny sprzęt do grillowania jeszcze zanim rozpocznie się sezon.
- Grill - rodzaje
- Akcesoria do grilla
- Co jeszcze może przydać się podczas grilla?
- Co jeszcze może przydać się podczas grilla?
Grill - rodzaje
Teoretycznie wypowiadając słowo grill, wszyscy mamy na myśli to samo, jednak gdy zagłębiamy się w szczegóły, okazuje się, że dla każdego grill może oznaczać coś innego. Chodzi tu nie tylko o rodzaj potraw, jakie przyrządzamy w ten sposób, ale również o urządzenie do tego wykorzystywane. Do wyboru są trzy podstawowe rodzaje grillów: na węgiel, gazowe oraz elektryczne. Ponadto mogą być one przenośnie lub stacjonarne. Wiele osób wyjeżdżając na wakacje np. na kemping zabiera ze sobą grilla turystycznego.
Jaki typ urządzenia jest najlepszy? Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Dużo zależy od osobistych preferencji i tego, gdzie chcemy z niego korzystać i ile miejsca może zajmować. W dużych ogrodach dobrze sprawdzają się grille stacjonarne, natomiast w mniejszych przenośne. Jeśli mieszkamy w bliskim sąsiedztwie innych osób i nie chcemy, aby dym z grilla im przeszkadzał, to najlepszym wyborem będzie urządzenie elektryczne, z którego korzystać można także w domu.

Akcesoria do grilla
Najwięcej rzeczy będziemy potrzebowali chcąc korzystać z tradycyjnego, węglowego grilla. Niezbędny będzie wtedy węgiel drzewny lub specjalny brykiet i podpałka. Do przygotowywania potraw mogą przydać się aluminiowe tacki oraz folia. Aby móc bezpiecznie kłaść i ściągać jedzenie z rusztu, potrzebne są szczypce oraz łopatka do przewracania mięsa. Przydać mogą się również rękawice żaroodporne, szpikulce do szaszłyków oraz koszyki, w których można przyrządzić ryby lub małe kawałki mięsa, dzięki czemu nic nie wpadnie do paleniska.
Aby móc w pełni kontrolować wielkość płomienia na grillu warto mieć butelkę z wodą oraz dmuchawę, która przyda się przy rozpalaniu ognia. Ważne są również akcesoria służące do czyszczenia grilla, zwłaszcza rusztu, z którym bezpośredni kontakt ma jedzenie. W tym celu warto zaopatrzyć się w druciana szczotkę, która pozwoli nam na usunięcie nawet najbardziej opornego brudu. Jak widać jest naprawdę mnóstwo akcesoriów do grilla, w które warto się zaopatrzyć.
Co przyrządzamy na grillu?
Bez wątpienia największą popularnością cieszą się dania mięsne z grilla. Różnego rodzaju kiełbaski, szaszłyki, karkówka, czy filety z kurczaka to potrawy, których smak zna niemal każdy. Jeśli należymy do prawdziwych wielbicieli grillowania i w czasie sezonu zdarza nam się naprawdę często jeść tak przyrządzone jedzenie, to warto pomyśleć także o swoim zdrowiu. Niestety wiele potraw z grilla jest ciężkostrawnych i tłustych, dlatego mięsa takie jak np. karkówka można zastąpić rybami. Nie należy zapominać też o warzywach, które świetnie komponują się z grillowanymi daniami podane w formie lekkich sałatek.
Chcąc przygotować dania wegetariańskie z grilla, warto pamiętać o tym, że warzywa wkładamy na ruszt dopiero wtedy, gdy jest on już bardzo mocno rozgrzany. Absolutnie nie należy dolewać podpałki w czasie, gdy na ruszcie znajduje się jedzenie. Potrawy nie powinny być też przypalone, gdyż nie jest to zdrowe.

Co jeszcze może przydać się podczas grilla?
Zdecydowanie najczęściej grilluje się na świeżym powietrzu. Jeśli robimy to w przydomowym ogródku, to zapewne jest on wyposażony w taki sprzęt jak meble ogrodowe, natomiast do jedzenia używamy zastawy kuchennej. Sprawa się nieco komplikuje, gdy chcemy urządzić grilla poza domem, np. nad wodą, na polu namiotowym czy kempingu. Aby móc w komfortowych warunkach spożyć przygotowane potrawy, warto wziąć ze sobą składane krzesła bądź leżaki. Bez wątpienia przyda się również stolik do grilla. Praktycznym rozwiązaniem są też papierowe tacki. Ze względu na ekologie odradzamy jednak używanie plastikowych kubków, talerzy, czy sztućców.
Mając na uwadze wszystkie znajdujące się w tym poradniku rady, na pewno każdy wielbiciel grilla perfekcyjnie przygotuje się do nadchodzącego powoli sezonu. Jeśli pogoda dopisze, to być może pierwsze kiełbaski będzie można smażyć już w czasie majówki.
