Gdy tylko słońce zaczyna mocniej przygrzewać, a zmarnowana po zimie trawa nabierać barw soczystej zieleni, na polany wysypują się tłumy rodaków. Każdy z nich nieść będzie wszelkich rozmiarów i kształtów grille, koce, kosze piknikowe i pojemniki z przygotowaną wałówką. Grillowanie to jeden z najpopularniejszych sposobów spędzania wolnego czasu wśród Polaków. Zanim jednak aromat pieczonej kiełbasy czy przyrumienionej cukinii rozejdzie się wokoło, wybrać należy odpowiedni sprzęt do grillowania.
• Grill - jaki wybrać?
• Jaki sprzęt do grilla kupić?
• Jakie wymiary grilla?
• Jaką podpałkę wybrać?
• Niezbędne akcesoria do grilla
Grill - jaki wybrać?
Najważniejszy jest oczywiście sam grill. Wybierając go, należy kierować się nie tylko swoimi możliwościami finansowymi, ale także miejscem użytkowania, częstotliwością grillowania, mobilnością grilla, a nawet produktami, które najczęściej będziemy na nim przypiekać.
Najpopularniejsze i najbardziej dostępne, są grille na brykiet. Spóźnialscy lub działający pod wpływem impulsu grillowicze mogą je zakupić praktycznie w drodze na polanę, za niewielką kwotę. Sprzęt kupiony za grosze będzie zazwyczaj nadawał się do kilkukrotnego użytku. Na rynku dostępne są także tanie jak barszcz jednorazowe grille, oferowane w sezonie letnim w sklepach wielobranżowych. Aby móc przez długi czas cieszyć się modelem, który już znamy i w pełni opanowaliśmy jego obsługę, należy zainwestować w wyższej klasy sprzęt.
- Grille na węgiel czy brykiet w najpopularniejszym wydaniu wykonane są z cienkiej blachy. Należy zwrócić uwagę, aby była ona właściwie ocynkowana lub w inny sposób zabezpieczona przed korozją. Blacha nie jest zbyt ciężka, należy więc sprawdzić stabilność danego modelu. Nie może się on chwiać czy przewracać. Największą stabilność mają zawsze te na trzech nogach, ponieważ najlepiej dostosowują się do nierówności terenu. Gdy planujemy częste grillowanie na własnym podwórku, warto zainwestować w solidny, ale wsparty na kółkach grill (dwa kółka plus jedna podpora, aby sprzęt nie odjechał sam). Bardziej rozwinięte modele dają możliwość regulacji długości każdej z nóg.
- Grill żeliwny stanowi zakup droższy, lecz trwalszy. Modele takie są masywniejsze, trudniej je przewrócić, ale i przenosić. Kolejną zaletę stanowi fakt, że solidne żeliwo dłużej magazynuje ciepło, oddając je stopniowo w miarę stygnięcia, co stanowi wielki atut przy przygotowywaniu potraw.
- Grille gazowe nie są jeszcze w Polsce bardzo popularne. Ich zaletą jest szybsza i łatwiejsza obsługa. Użytkownik nie musi martwić się o właściwe rozpalenie, kontrolowanie czy końcowe zagaszenie grilla. Dzięki łatwemu ustawianiu temperatury, ułatwia on przygotowywanie trudniejszych w obróbce produktów, np. większych partii mięsa, które na tradycyjnym grillu często będą jednocześnie niedopieczone w środku i spalone na zewnątrz. Modele gazowe nie są jednak tak urokliwe – nie zapewniają dobrego aromatu czy trzaskającego ognia. Dla wielu osób aromat potraw przygotowywanych na omawianym sprzęcie nie będzie równał się z tymi owędzonymi tradycyjnym dymem.
- Grill elektryczny także nie jest u nas zbyt popularny, ale faktem jest, ze dla wielu osób jego obsługa będzie zdecydowanie prostsza niż w przypadku węglowego. Sprawdzi się on także lepiej w przypadku mniejszych powierzchni, gdy chcemy uniknąć niekontrolowanego dymu przeszkadzającego sąsiadom. Koszty urządzenia są wyższe niż tych dedykowanych do spalania węgla. Są one także mniej mobilne i raczej nie nadają się na eskapady poza własny ogród.
- Grill stacjonarny, budowany w ogrodzie jest rozwiązaniem mniej popularnym i zazwyczaj bardziej kosztownym jak przenośne modele. Musi zostać on wykonany przez fachowca, który zadba o solidność wykonania, ale także właściwe proporcje paleniska, sposób wybierania popiołu czy odprowadzanie dymu. Osoby, które decydują się na budowanie własnej przestrzeni do zapiekania, planują często na poszerzenie możliwości konstrukcji o wędzarnię. Korytarzem przechodzi wówczas dym, który wędzi powieszone kiełbasy, ryby itp.
- Modele turystyczne to wszystkie te sprzęty, które pozwalają na łatwy montaż i transport w terenie. Jeśli zależy nam na dużej mobilności, priorytetem musi być lekki, mieszczący się z niedużym pudełku grill, którego zmontowanie i rozmontowanie nie będzie czasochłonne.
Jaki sprzęt do grilla kupić?
W przypadku zarówno grilla tradycyjnego jak i elektrycznego czy gazowego, sporym ułatwieniem mogą okazać się umiejscowione obok palnika półki. Muszą być one na tyle stabilne, aby utrzymać nie tylko odkładane akcesoria, ale także całe talerze z nakładaną żywność.
Dobrze, aby grill węglowy wyposażony był w otwór znajdujący się pod misą (w którą wsypuje się brykiet). Służy on jako popielnik przy opróżnianiu misy ze spalonego węgla oraz wpływa na lepszą wentylację powietrza. Czym lepszy dostęp tlenu do wnętrza – tym większy ogień, który z pewnością nie zgaśnie.
Praktycznym rozwiązaniem z pewnością okaże się załączona do zestawu pokrywka, okrywająca całe palenisko. Również i ona powinna mieć regulowany wywietrznik. Dodatkowo, musi zostać ona zaopatrzona w rączkę wykonaną z nienagrzewającego się materiału, np. drewna.
Miłośnicy mięsa powinni wybierać modele, które dają możliwość doinstalowania rożna, np. do grillowania całego kurczaka.
Jakie wymiary grilla?
Decydującym elementem każdego z typów grilla powinno być palenisko. Jego rozmiar musi odpowiadać ilości jedzenia, a idąc dalej - biesiadników, którzy zazwyczaj oczekiwać będą na grillowane posiłki. Ruszt musi być solidny, nierdzewny, łatwy w czyszczeniu. Musi być on na tyle masywny, aby nie chwiać się i nie uginać pod ciężarem nakładanego jedzenia.
Dobry grill oferować musi swobodną regulację rusztu w pionie, co ułatwić ma kontrolowanie siły przypiekania. Przestawianie poziomu nad ogniem musi być łatwe i możliwe najmniej problematyczne. Należy zastanowić się także nad kształtem paleniska – prostokątny czy okrągły – co wpłynie na możliwość swobodnego ułożenia ulubionych produktów.
Jaką podpałkę wybrać?
Do łatwiejszego rozpalenia grilla węglowego należy zastosować podpałkę. Przybierają one różne formy – od tabliczek nasączanych wiórów po chemiczną podpałkę w płynie. Wybierać należy jedynie naturalne produkty, których producent zapewnia o bezpieczeństwie. Podpałka zawierająca dużo chemii może wpłynąć na nieapetyczny aromat potraw, a nawet powodować zatrucia. Nigdy nie należy stosować benzyny, ani innych łatwopalnych płynów!
Niezbędne akcesoria do grilla
Z pewnością przydatny w przypadku grilla węglowego będzie miech lub dmuchawa. Wydatek kilkudziesięciu złotych całkowicie usprawni cały proces, a osoba rozpalająca grilla nie będzie musiała nadwyrężać płuc.
Dobrze zainwestować jest także w zestaw akcesoriów do grilla. W jego skład powinny wchodzić szczypce ułatwiające przekładanie jedzenia czy też łopatka oraz najlepiej łopatka do nakładania brykietu i miotełka do czyszczenia. Podobny zestaw stanowi świetny pomysł na prezent – w końcu grillowanie kocha każdy Polak.