Kuchenka mikrofalowa to dla wielu osób niezbędne urządzenie, by podgrzewać posiłki. Okazuje się jednak, że większość dostępnych na rynku urządzeń ma znacznie więcej funkcji, które sprawiają, że urządzenie to jest znacznie bardziej funkcjonalne i uniwersalne. Warto więc kupić taką mikrofalówkę, która będzie je posiadała.
- Rodzaje mikrofalówek
- Jaka moc mikrofalówki?
- Jaką pojemność kuchenki mikrofalowej wybrać?
- Rodzaj wykończenia mikrofali
- Funkcje kuchenki mikrofalowej
Rodzaje mikrofalówek
Podstawowy podział mikrofalówek zakłada podział na wolnostojące i do zabudowy. Pierwsze sprawdzą się w każdej kuchni, a ich zaletą jest mobilność. Warto wybrać taką, jeśli ma się już urządzone wnętrze i nie przewidziano w nim miejsca na mikrofalówkę.
Z kolei kuchenka mikrofalowa to urządzenie idealne, gdy dopiero rozplanowujemy kuchnię i zależy nam na tym, by AGD było w zabudowie, a więc znacznie mniej widoczne. Wstawiając kuchenkę do szafy, warto jednak zadbać o właściwą wentylację. Niestety ceny mikrofalówek do zabudowy są znacznie wyższe niż tych wolnostojących.
Jednak jeśli zależy nam na nowoczesnym designie – postawmy na mikrofalówkę do zabudowy. Ponadto – jeśli mamy niewielką kuchnię, szkoda zabierać w niej blat roboczy na mikrofalówkę, która jest sprzętem raczej pokaźnych rozmiarów.
Jaka moc mikrofalówki?
W przypadku mikrofalówki ogromne znaczenie ma jej moc. To ona wpływa na wydajność sprzętu. Wśród produktów oferowanych na rynku najczęściej ma 900-1000 W. Dzięki temu można znacznie szybciej przyrządzić dania. Oczywiście są i mikrofalówki słabsze, ale one pobierają znacznie więcej energii elektrycznej.
Oczywiście, nawet jeśli wybierze się kuchenkę mikrofalową o dużej mocy, to nie zawsze trzeba z całej korzystać. Można regulować ilość mocy pokrętłem lub przyciskami.
Jaką pojemność kuchenki mikrofalowej wybrać?
W przypadku mikrofalówki, należy wziąć pod uwagę również to, jaką ma pojemność. W sklepach są urządzenia posiadające od 15 do 40 litrów. Najmniejsze nawet nie pozwolą na umieszczenie w nich obrotowego talerza. Najlepiej postawić na 30 litrów, zwłaszcza jeśli w mikrofalówce planujemy grillować mięso lub gotować na parze.
Rodzaj wykończenia mikrofali
Jest jeszcze jeden parametr istotny podczas wyboru kuchenki mikrofalowej. Jest nim rodzaj materiału, jakim zostało wykończone wnętrze urządzenia. To ma bardzo duże znaczenie. Przede wszystkim wpływa na to, jak rozchodzą się fale w urządzeniu.
Wykończenie może być emaliowane, ceramiczne lub stalowe. Pierwsze z nich oferuje bardzo gładką powierzchnię, co sprzyja rozpraszaniu się mikrofal w komorze, a w efekcie – szybszemu przygotowywaniu potrawy. Tak wykończoną mikrofalówkę łatwo się czyści.
Kuchenka mikrofalowa z wnętrzem ceramicznym również jest łatwa do utrzymania w czystości, poza tym – w przeciwieństwie do emaliowanej – znacznie trudniej ją zarysować.
Z kolei mikrofale wykończone stalą nierdzewną są bardziej odporne na zarysowania i nie rdzewieją, jednak są najdroższe z wymienionych.
Funkcje kuchenki mikrofalowej
Zanim wybierzemy kuchenkę, zwracając uwagę na jej moc i pojemność, a także rodzaj wykończenia jej wnętrza, musimy poznać również funkcje, jakie są w nich stosowane i dopasować do swoich potrzeb.
Niektóre modele mikrofalówek posiadają blokadę rodzicielską. To z reguły specjalny przycisku lub kombinacja przycisków, która chroni sprzęt przez dostępem dzieci. Przydatne zwłaszcza w domach, w którym są maluchy, a mikrofalówka stoi w ich zasięgu.
Świetnym udogodnieniem jest również program samooczyszczenia za pomocą pary wodnej. Dzięki niemu możliwe jest szybkie i bezobsługowe wyczyszczenie wnętrza mikrofalówki z zaschniętych resztek potraw.
Oprócz standardowej funkcji podgrzewania gotowych dań, jakie posiada każda mikrofalówka, standardem jest już rozmrażanie. Dzięki temu znacznie skracamy czas potrzebny do przygotowania dania.
Funkcja grilla – sprawdza się zarówno do przygotowania mięsa, jak i pizzy. Wybrać można urządzenie z grillem klasycznym – posiada po prostu spiralę grzejną, umieszczoną w górnej części sprzętu, a także z kwarcowym – w górnej obudowie umieszczone są lampy kwarcowe. Dzięki nim grillowanie jest znacznie szybsze, a także bardziej ekonomiczne. W dodatku taki grill jest prostszy do utrzymania w czystości.
Funkcja „Crisp” – opiekanie na chrupko, przy wykorzystaniu dodatkowej grzałki na spodzie i talerza przyrumieniającego. Sprawdza się zwłaszcza podczas robienia frytek, podgrzewania pizzy, a także pieczenia.
Na tym samym w zasadzie zasadza się program „Pizza”. Umożliwia przygotowanie własnych wypieków.
Do otrzymywania lepszych wyników pieczenia, w kuchenkach mikrofalowych niezbędny jest również termoobieg. Powstałe w wyniku podgrzania ciepłe powietrze jest równomiernie rozprowadzane po komorze przy pomocy wiatraka.
Funkcją, którą docenią miłośnicy zdrowego odżywiania jest możliwość gotowanie na parze w mikrofalówce. Dzięki specjalnej wytwornicy powstaje para, która podgrzewa żywność.
Funkcja „Kombi” pozwala na stosowanie dwóch funkcji jednocześnie: grilla i mikrofali.