Wszystko kupisz. Wszystko sprzedasz.
0
Zaloguj się
+ Dodaj ogłoszenie

Co zabrać na grzybobranie? Kiedy i jak zbierać grzyby?

Co zabrać na grzybobranie? Kiedy i jak zbierać grzyby?

Choć jesienna, deszczowa pogoda nie sprzyja długim, romantycznym spacerom, jest to doskonały moment na to, aby zrobić zapas grzybów na zimę. Trzeba jednak wiedzieć, co zabrać na grzybobranie, aby nie wrócić do domu z pustym koszykiem.

 

 

Kiedy zbierać grzyby?

Zanim zaczniesz planować grzybobranie, dowiedz się, kiedy możesz wypatrywać w lesie poszczególnych rodzajów grzybów.

Najbardziej pożądane są borowiki i maślaki, których największy urodzaj znajdziesz w we wrześniu i w październiku. Jeśli masz ochotę na maślaki, pilnie wypatruj ich we wrześniu, ponieważ wtedy przypada pora na pełnię tworzenia owocnika.

Kurki do aromatycznych potraw możesz szukać od września do końca listopada. Rydze pojawiają się wcześniej, ponieważ już na początku lipca, tak samo jak koźlarze.

Marzy Ci się wegetariański „schabowy”? Wybierz się na zbieranie kani, które rosną od czerwca do listopada, jednak najlepszy okres na ich ścięcie to wrzesień i październik.

 

Jak zbierać grzyby?

Równie istotną kwestią jest technika zbierania grzybów. Przede wszystkim musisz uzbroić się w cierpliwość i powoli przechadzać się po lesie w poszukiwaniu ulubionych gatunków. Pamiętaj też, że grzyby mogą „schować się” pod liśćmi, dlatego musisz je pilnie odgarniać. A co zrobić, gdy na naszej drodze znajdziemy dorodny okaz?

W szale zbierania nigdy nie schylaj się do każdego grzyba z osobna – szybko okaże się, że coraz trudniej będzie Ci powstać, a Twój kręgosłup będzie wymagać specjalnego traktowania. Najlepiej jest przykucnąć i odgarnąć trawę. Grzyby powinno się obcinać nożykiem w możliwie jak najniższej części.

Choć może wydawać Ci się to tylko stratą czasu, szczególnie jeśli w pobliżu jest więcej grzybiarzy, grzyby najlepiej byłoby oczyścić przed włożeniem do koszyka. Wystarczy kilkusekundowy ruch specjalnym pędzelkiem, by ułatwić sobie późniejszą pracę w domu. To również doskonała okazja do tego, by upewnić się, że zebrany okaz na pewno jest jadalny.

Nie można też niszczyć grzybów trujących tylko dlatego, że nie nadają się do jedzenia. Takie okazy należy ominąć i skupić się na szukaniu jadalnych odmian.

 

Co zabrać na grzybobranie?

Żeby wyprawa nie zakończyła się przeziębieniem i frustracją należy pamiętać o tym, aby odpowiednio się przygotować. I nie chodzi tu tylko o zabranie koszyka, ponieważ jest wiele innych istotnych kwestii, które należy wziąć pod uwagę.

Najważniejszy jest strój – najlepiej byłoby założyć kalosze lub inne, nieprzemakalne buty. Nawet jeśli dzień jest ciepły i pogodny, nie zaszkodzi zabrać ze sobą nieprzemakalnej kurtki. A jako, iż na grzybobranie wyrusza się chłodnym rankiem, warto zaopatrzyć się w termos lub kubek termiczny z pobudzającą kawą, czy rozgrzewającą herbatą.

Niezbędnym wyposażeniem jest oczywiście koszyk na grzyby, najlepiej wiklinowy z poręcznym uchwytem. Nigdy nie zbieraj grzybów do woreczków foliowych, ponieważ mogą się w nich szybko zepsuć – grzyby lubią przewiewne miejsce. Niezbędny będzie również nożyk, którym obcinasz grzyby. Choć może to być jakikolwiek, krótki i ostry nóż, najlepszy byłby specjalistyczny nożyk z niedużym ostrzem oraz z pędzelkiem do oczyszczania.

Wiklinowy kosz

Myślisz, że na grzybach znasz się jak mało kto? Musisz wiedzieć, że nawet doświadczenie grzybiarze zabierają ze sobą atlasy grzybów. Jeśli nie będziesz mieć pewności, czy dany okaz jest jadalny, zawsze możesz w szybki sposób to sprawdzić. To zadanie ułatwiają też aplikacje na smartfony.

 

Jak przechowywać grzyby?

Jeśli Twoje zbiory przerosną najśmielsze oczekiwania może okazać się, że nie masz pomysłu na to, co zrobić z grzybami. A musisz wiedzieć, że one tak naprawdę są świeże tylko przez jeden dzień oraz wymagają przechowywania w niskiej temperatury.

Dlatego zanim zaczniesz przygotowywać aromatyczny sos do pieczeni z borowików, czy jajecznicę z kurkami, zastanów się, w jaki sposób przedłużysz trwałość i smak swoich zdobyczy...

Najpopularniejsze metody na przechowywanie grzybów to mrożenie, duszenie oraz suszenie. Najprostszym sposobem jest oczywiście zamrożenie zbiorów, trzeba jednak najpierw je obmyć i następnie sparzyć wrzątkiem.

Część grzybów warto udusić na maśle i przełożyć do słoików. Wtedy musisz je zużyć do gotowania w ciągu kilku dni.

Możesz też grzyby suszyć, dzięki czemu przedłużyć ich okres przydatności do spożycia. Jeśli nie masz na to warunków w domu, warto  kupić specjalną suszarkę do grzybów, owoców i ziół. Przyda Ci się nie tylko w okresie jesiennym, ale przez cały rok, ponieważ przyda się w przypadku innych zbiorów.

Suszarka do grzybów

 

Gotowy na jesienną wyprawę na grzyby? Jeśli będziesz kierować się tymi wskazówkami, zbiory na pewno okażą się owocne.

Może Cię również zainteresować

  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Oferta dla firm

Copyright © 2011-2025 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Zarządzaj powiadomieniami
Odblokuj powiadomienia