Coraz więcej ludzi ma świadomość tego, jak ważne jest zdrowe komponowanie posiłków. Czasami jednak nie wiedzą, jak się do tego zabrać i przez to popełniają klasyczne błędy. Na szczęście są sprzęty AGD, które pomagają zachować wartości odżywcze przygotowywanych posiłków. A jakie? Sprawdźcie sami!
2. Sprawdzony parowar kuchenny
3. Elektryczna maszynka do mielenia mięsa
4. Elektryczny grill domowy
1. Zastosowanie blendera ręcznego
Blender ręczny to podstawowy sprzęt kuchenny. Naprawdę trudno jest się bez niego obyć, szczególnie gdy zależy Wam na szybkim i zdrowym przygotowywaniu posiłków. A do czego może się przydać? Do sporządzania zup krem, sosów na bazie warzyw, past kanapkowych, pesto, musów owocowych, koktajli etc… Wszędzie tam, gdzie zależy Wam na gładkiej, kremowej konsystencji, możecie użyć blendera ręcznego.
Podczas wyboru blendera ręcznego należy kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę jego moc – jeśli będzie zbyt niska, miksowanie zajmie sporo czasu, a podczas ucierania twardych produktów (np. na wpół zmrożonych owoców lub całych orzechów) mechanizm urządzenia może się po prostu spalić – wtedy już nic go nie uratuje. A więc wniosek byłby taki, że im większa moc, tym większa wydajność i trwałość. Niestety, nie jest aż tak kolorowo. Blendery o mocy maksymalnej, są jednocześnie najdroższymi sprzętami, a w praktyce nigdy nie wykorzystujemy w pełni ich możliwości, gdyż nie ma takiej potrzeby. Optymalny byłby blender o mocy 500-700 W.
Trzeba również zwrócić uwagę na ilość obrotów ostrzy noży na minutę oraz na poziomy prędkości rozdrabniania. Blender który wygląda efektownie i ma tych poziomów, np. dwanaście, będzie zbędnym wydatkiem. Na co dzień nigdy ze wszystkich poziomów nie będziecie korzystać, ponieważ różnice między nimi są niezauważalne.
Dobrze jeśli blender posiada też dodatkowe końcówki, np. trzepaczkę lub końcówkę do przygotowywania zup (jest większa, dzięki czemu łatwiej i szybciej można zamienić ją w gładki krem), czy też puree.
2. Sprawdzony parowar kuchenny
Parowar to idealny sprzęt dla osób zwracających uwagę na to co jedzą i jak jedzą. Pozwala na gotowanie warzyw, ryb, a nawet mięsa bez utraty cennych składników odżywczych. Tak przygotowane produkty są też bardziej delikatne w smaku i istnieje naprawdę małe ryzyko, że je rozgotujecie – powinny być al dente, czyli idealne pod każdym względem.
Podczas wyboru parowaru trzeba zastanowić się dokładnie nad swoimi potrzebami. Te urządzenia mają po dwa/trzy poziomy, w których znajdują się pojemniki. Niektóre z nich posiadają nawet dodatkowy pojemnik do gotowania ryżu. Tylko im więcej możliwości i pojemników, tym parowar jest droższy i zajmuje więcej miejsca. Są co prawda modele, które można składać (np. z Kenwooda), ale ich cena jest już o wiele wyższa.
W tym wypadku moc sprzętu również jest istotna. Im jest wyższa, tym woda szybciej się zagotowuje i urządzenie jest gotowe do pracy. Można też zdecydować się na energooszczędny parowar, który po zagotowaniu wody zmniejsza zużycie prądu.
3. Elektryczna maszynka do mielenia mięsa
Kupując mięso mielone w sklepie nie zawsze macie pewność, z czego zostało zrobione oraz jakiej jest świeżości. Najlepszym wyjściem jest więc samodzielne mielenie – wtedy dokładnie wiecie, czego użyliście oraz jakiej świeżości jest mięso, a więc sprawujecie pełną kontrolę nad tym, co jecie. Dlatego warto zastanowić się nad zakupem elektrycznej maszynki do mielenia mięsa. Czemu elektrycznej, a nie ręcznej, która jest tańsza? Ponieważ dzięki temu oszczędzacie czas oraz energię (nie raz w tradycyjne zmielenie mięsa trzeba włożyć sporo siły).
Dodatkowo elektryczne maszynki do mielenie mięsa często posiadają wymienne końcówki do szatkowania (przygotowanie placków ziemniaczanych nagle staje się o wiele prostsze), wyciskania soku, a nawet do kręcenia makaronu!
4. Elektryczny grill domowy
Coraz częściej odchodzi się od smażenia na głębokim tłuszczu, na rzecz patelni beztłuszczowych oraz innych “fit” rozwiązań. Jednym z nich jest korzystanie z grilla elektrycznego, w którym można przygotować mięso, warzywa, owoce, a nawet popularne i lubiane panini, czyli opiekane kanapki.
W domu najlepiej sprawdzi się grill elektryczny z teflonową płytą. Jego największą zaletą jest to, że tłuszcz wytapiający się z mięsa spływa po specjalnych rynienkach, a nie zostaje na potrawie.
Podczas kupowania elektrycznego grilla również trzeba patrzeć na jego moc. Im wyższa, tym urządzenie jest szybciej gotowe do pracy i sprawniej można przygotować na nim posiłek. Ale na co jeszcze uważać? Sprawdźcie, czy sprzęt posiada włącznik i wyłącznik. Niektóre z nich załączają się od razu po włożeniu kabla i analogicznie – wyłączają się po wyjęciu kabla z gniazdka. Nie jest to jednak zbyt wygodne i bezpieczne rozwiązanie.
Co jeszcze pomoże Wam w przygotowaniu zdrowych posiłków? Na pewno szybkowar, multicooker czy wypiekacz do chleba. Musicie jednak pamiętać, że każdy kolejny sprzęt to dodatkowy wydatek oraz kolejne urządzenie, które trzeba gdzieś przechowywać. Dlatego warto dokładnie przemyśleć swoje potrzeby. Sprawdźcie zastosowanie każdego sprzętu AGD, ponieważ może okazać się, że ma więcej możliwości, niż Wam się wydaję.