Ryba to zwierzę, które żyje w wodzie i dość często gości na naszych talerzach. Ponad 60% populacji regularnie je ryby, są popularnym źródłem mięsa, szczególnie w krajach nadmorskich. Gatunki ryb można podzielić na morskie i słodkowodne.
Mięso ryb niestety szybko ulega rozkładowi, dlatego trzeba zjadać je szybko. W sklepach zwykle możemy kupić ryby w zalewie octowej, mrożone czy wędzone (np. makrele). Najłatwiej kupimy tuńczyka, łososia i dorsza. W okresie świątecznym wiele sklepów oferuje świeże ryby takie jak karpie i sandacze. Z ryb można także pozyskiwać kawior.
Jedzenie ryb jest bardzo dobre dla naszego zdrowia, posiadają one wiele wartości odżywczych. W zależności od gatunku i miejsca występowania ryby, wysokość białka będzie się różnić, jednak ryby są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (EPA, DHA), witaminy A, E, sód, potas oraz wapń. Białko zawarte w rybach jest lekkostrawne i łatwoprzyswajalne. Równie bogate w witaminy i minerały są owoce morza, które są niskokaloryczne, poleca się je osobom z nadwagą.
Najpopularniejsze dania to ryba po grecku, profesjonalni kucharze mówią, że z warzywami najlepiej będzie smakować miruna, tygrysie krewetki z makaronem i z czosnkiem, jednak niektórzy wolą usmażyć krewetki w tempurze. Ryby są wyśmienite z piekarnika, najlepiej smakuje pieczony łosoś z cytryną. W święta przyrządza się rybę w galarecie. Niektóre osoby lubią jeść mięso z wysoką zawartością tłuszczu, najbardziej cenią sobie ryby maślane, choć nie są one zbyt dobre dla naszego zdrowia.
Coraz popularniejsze są też ryby z innych zakątków świata. Możemy spróbować zębacza, który jest popularny w krajach skandynawskich, znaną z kuchni japońskiej rybę fugu, która jest trująca i aby ją zjeść, musi zostać odpowiednio przygotowana. Coraz popularniejsze są też potrawy z Karmazynem, który żyje głównie w Atlantyku.