Wśród zakupów codziennych nie może zabraknąć napojów, które gaszą pragnienie, orzeźwiają. Najczęstszym wyborem powinna być woda. Chętnie jednak kupujemy napoje gazowane, soki oraz nektary. Głównie z uwagi na walory smakowe.
Sok to napój otrzymany ze świeżych, dojrzałych owoców lub warzyw. Może być poddany różnej obróbce termicznej. Soki niepasteryzowane są jednodniowe. Soki pasteryzowane w niskiej temperaturze mają kilkutygodniowy okres przydatności. Soki pasteryzowane nadają się do spożycia przez kilka miesięcy.
Wybrać można sok owocowy, sok warzywny lub sok owocowo-warzywny. Ma smak, barwę i zapach charakterystyczny dla składników, z których jest otrzymany. Napoje często mają dodatki witaminowe. Oferowane są soki klarowne, naturalnie mętne i przecierowe.
Kupić można soki bezpośrednio wyciskane z owoców (NFC – not from concentrate). Do wyboru są również napoje z zagęszczonych soków lub przecierów(FC – from concentrate). Aby napój mógł być określany sokiem, nie może mieć w składzie konserwantów, słodzików, barwników i aromatów, ani żadnych innych substancji poprawiających ich smak. Zabronione jest także dodawanie cukru i innych substancji słodzących.
Z niektórych owoców nie można wyprodukować soków z uwagi na ich smak i stają się podstawą napojów. Mowa o aronii, czarnej porzeczce, wiśni, żurawinie.
Nektar to napój owocowy, który powstaje z soku i wody. Minimalna zawartość soku w nektarze jest w Polsce uregulowana prawnie i zależy od konkretnych owoców. Napój nie może zawierać dodatków w postaci barwników, aromatów i substancji konserwujących. Maksymalny dodatek cukru, miodu lub innej substancji słodzącej nie może przekroczyć 20% wagi produktu końcowego.
Soki i nektary dostępne są w wielu wersjach smakowych. Największą popularnością cieszy się sok jabłkowy i sok pomarańczowy. Najchętniej kupowany jest nektar z banana i czarnej porzeczki.