Warzywa to rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny, stanowią główne źródło pokarmu człowieka. W warzywach jadalne są liście, owoce, bulwy, łodygi, jak i korzenie. Można je spożywać na surowo lub po obróbce termicznej. Człowiek powinien spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie, by zachował zdrowie. Warzywa są bogate w białko, żelazo, magnez, potas, błonnik, witaminę C, są lekkostrawne, przez co odgrywają istotną rolę przy odchudzaniu.
Warzywa możemy podzielić na określone grupy, rozróżniamy, warzywa liściaste, jak szpinak czy pietruszka, kapustne jak kapusta czy kalafior, cebulowe, strączkowe jak bób, groch, fasolka szparagowa, korzeniowe jak ziemniaki, burak, marchewka, warzywa dyniowate jak dynia, melon czy ogórek. Rozpoznajemy też warzywa owocowe jak pomidory czy przyprawowe jak czosnek, cebula.
Warzywa można spożywać już w 4 miesiącu życia dziecka, najlepsze dla niemowlaka będą takie warzywa jak marchewka, cukinia, cebula, ziemniaki, dynia czy pomidor. Rośliny warzywne są też niezwykle istotne w diecie cukrzyka, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.
Warzywa można przyrządzić na wiele sposobów, najpopularniejsze są warzywa na patelni, grillowane na parze, z piekarnika w cieście francuskim lub wrzucone na głęboki olej w tempurze. Popularne są również dania z warzyw jak zielone lub żółte curry, zupa krem z białych warzyw, sezonowe warzywa zapiekane z fetą, warzywa z ryżem i kurczakiem z patelni. Jarzyny odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni, w wigilię spożywamy rybę po grecku z warzywami, a co niedzielę przygotowujemy warzywa do rosołu.
By warzywa zachowały świeżość na dłużej, należy je przechowywać w specjalnych skrzynkach na warzywa lub w lodówce. Można je również ukisić, kiszone warzywa świetnie sprawdzają się jesienią, zawierają dużo witamin i podnoszą odporność.