-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
używane
Nic tak nie zbliża ludzi jak wspólne posiłki. Przygotowanie fondue może w sposób wyjątkowy i smaczny zacieśnić takie więzy. Siedząc przy wspólnym stole, chrupiąc pyszne kawałki, które każdy sam sobie moczy w fondue, rozmowa toczy się sama ... i uwierzcie, że wtedy najlepszy temat po prostu nasuwa się sam.
nic nie zrujnuje tak szybko wieczoru jak przypalona do dna garnka potrawa.
Więc jak można temu zapobiec?
Kupując żeliwny garnek do fondue
Fondue żeliwne dostarczy wrażeń i urozmaici biesiadowanie w gronie znajomych czy przyjaciół.
Nazwa fondue wywodzi się z języka francuskiego od słowa fondre, które oznacza: zatapiać, zmiękczyć się.
Sama potrawa wywodzi się ze Szwajcarii, kiedy to pasterze po całodziennej pracy zasiadali przy ognisku i zatapiali kawałki mięsa w sosie serowym.
Tak jak sama nazwa wskazuje za pomocą widelczyków znajdujących się w zestawie, każdy z biesiadujących zatapia nabity uprzednio kawałek mięsa, warzywa czy też chleba w gęstym sosie serowym. Dla tych, którzy lubią słodkości lub chcą poprawić sobie humor jest propozycja fondue czekoladowego.
W zależności od wyboru smaku fondue, serowego lub czekoladowego dobieramy składniki. Aby zrobić smaczne fondue serowe najlepiej wybrać dwa lub trzy rodzaje łatwo topiącego się sera np. Ementaler, Gryuere, Beaufort. Na palniku podgrzewamy ok. 1,5 litra białego wytrawnego wina zmieszanego z łyżką soku z cytryny. Zaleca się uprzednio nasmarować naczynie czosnkiem, aby wzmocnić smak potrawy. Następnie dodaje się starte sery i całość miesza, aż powstanie gęsty sos. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zaleca się dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej. Całość posypujemy startą gałką muszkatołową i delektujemy się potrawą, którą należy umieścić na podgrzewaczu na stole.
Do fondue czekoladowego najlepiej użyć czekoladę gorzką. Na palniku podgrzać 1,5 szklanki tłustej śmietanki, a następnie dodać 4 kostki pokruszonej czekolady i łyżeczkę masła. W zależności od upodobań zaleca się dolanie kilku łyżeczek rumu, brandy lub likieru. Następnie przenosimy garnek na podgrzewacz i zapraszamy biesiadników na słodką ucztę.
Wymiary zewnętrzne: 20 x 20 x 21 cm
Waga: 3 kg
Pojemność: 1,4 litra
Materiał:
- żeliwo
Kolor: czarny
Uwaga użytkowa: pamiętaj, że żeliwo jako materiał rozgrzewa się silnie, nie należy dotykać naczynia podczas jedzenia. Same naczynia powinny stać stabilnie na podstawie.
cena nowego to ponad 300zł
w skład zestawu wchodzi żeliwny:
- garnuszek
- podstawka
- przykrywka z wycięciami
- pojemnik na paliwo lub podgrzewacze
- opakowanie zastępcze
Garnuszek umożliwia nam przygotowywanie i serwowanie dań oraz przekąsek na ciepło w atrakcyjnej formie. Można w nim smażyć, z użyciem mniejszej ilości tłuszczu, i gotować. Żeliwo bardzo długo utrzymuje ciepło, co umożliwia mniejsze zużycie energii, a potrawy serwowane na stół pozostają długo gorące.
Naczynia można używać na wszystkich rodzajach kuchenek (także na indukcyjnych) oraz w piekarnikach do 250oC - naczynie, włącznie z rączkami, wykonane jest w 100% z żeliwa. Naczynie należy myć ręcznie - dzięki temu będzie długo służyło. Po umyciu - wytrzeć do sucha, a następnie delikatnie natrzeć olejem.
Jesteś zainteresowany/a napisz wiadomość - odpiszemy najszybciej jak to będzie możliwe
jeśli w wiadomości podasz numer telefonu bezpłatnie do oddzwonimy do Ciebie
możliwość wysyłki po wpłacie na konto koszt 18zł
(pocztą lub kurierem do wyboru)
( kilka rzeczy jeden koszt przesyłki)