-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
Parametry:
-Wymiary wędzarni (bez generatora, kominka i tacki zewnętrznej): 40x43x81 cm (głębokość x szerokość x wysokość)
-Waga (bez generatora): 21 kg
-Moc: 650 W
-Napięcie 220-240 V / 60 Hz
-Zakres temperatur: do +135⁰C
-Regulacja czasu: od 00:01 do 24:59 h
-Moc pompki do generatora: 5 W
-Przepływy pompki: 2x3,5 L/min
-Długość: 43 cm
-Szerokość: 40 cm
-Wysokość: 81 cm
-Masa: 24.36 kg
Elementy zestawu:
-wędzarnia
-panel kontrolny sterownika
-kominek wentylacyjny z regulowanym dopływem powietrza
-tacka ociekowa
-tacka ociekowa tylna
-ruszt
-belki stalowe (4 szt.)
-haki wędzarnicze typu S (5 szt.)
-zrębki wędzarnicze (2 opak.)
-pokrowiec
-generator dymu dragON Jet 1 z adapterem, pompką i wężykami
-tacka na zrębki
-instrukcja
Porada - jaką metodę wędzenia wybrać?
Można wyróżnić trzy podstawowe metody wędzenia:
wędzenie na zimno
wędzenie na ciepło/gorąco
wędzenie z podpiekaniem (charakterystycznym dla BBQ [barbecue])
Wędzenie na zimno:
Odbywa się zazwyczaj w temperaturze do 25⁰C i trwa od kilku godzin do 14 dni. W zależności od potrzeb stosuje się odpowiednią gęstość dymu. Zazwyczaj prędkość jego przepływu powinna mieścić się w granicach 6-15 m na minutę. Ten sposób wędzenia stosuje się głównie do produktów, które mają być długo przechowywane lub dojrzewać, gdyż dym wnika w produkt głęboko i powoli go konserwuje. Wędzonki poddane tej metodzie obróbki schną równomiernie, a efekt jest doskonały także przy dojrzewaniu długoterminowym.
Wędzenie na ciepło/gorąco:
Jest to oddziaływanie na produkt dymem o temperaturze powyżej 25⁰C. Można tutaj mówić o dwóch przyjętych górnych granicach temperaturowych - wędzenie do ok. 45⁰C nazywamy wędzeniem na ciepło, a do 60⁰C wędzeniem na gorąco. W przypadku wędzenia na gorąco produkty możemy podpiec w samej wędzarni, podnosząc temperaturę w komorze wędzarniczej nawet do 80-90⁰C.
W przypadku podpiekania można odłączyć generator dymu i oddziaływać na produkt tylko samą temperaturą.
Bez względu na to, jaki typ wędzenia wybierzesz, pamiętaj, iż jest to proces końcowy, a podstawą jest odpowiednie przygotowanie wyrobów do wędzenia oraz bardzo dobre ich osuszenie przed wędzeniem (ewentualnie dosuszenie w wędzarni), co bardzo pozytywnie wpływa na jakość wędzonek oraz zapobiega ich zakwaszeniu.
Nowoczesna, elektryczna wędzarnia dragON z generatorem dymu dragON Jet 1 i akcesoriami, to zestaw uniwersalny, wysokiej jakości, zapewniający komfort użytkowania i doskonałe efekty kulinarne. Wystarczy podłączyć wędzarnię, ustawić na wyświetlaczu temperaturę oraz czas wędzenia i uruchomić generator dymu.
Wędzenie na ciepło i na zimno - wędzarnia idealna do wędzenia we wszystkich opcjach: na zimno, na ciepło i gorąco, a także do podpiekania i obsuszania (zakres temp. od 0 do ok. 135°C).
Wbudowany sterownik z zewnętrznym cyfrowym panelem kontrolnym - łatwe i precyzyjne ustawienie właściwej temperatury i czasu wędzenia.
Wszystko w jednym zestawie - wędzarnia z wysokim kominkiem, rusztem, metalowymi belkami i hakami, generator dymu z elektryczną pompką, zrębki, wytrzymały pokrowiec.
Jakość, którą docenisz - konstrukcja zapewnia m.in. dobrą szczelność i termoizolację (podwójne, wewnętrznie docieplane ścianki), przeszklone drzwi z uszczelką i regulacją docisku.
Innowacyjny elektryczny generator dymu dragON Jet 1 (patent firmy Browin) - zapewnia optymalną dystrybucję dymu wędzarniczego.
Dodatkowa, zewnętrzna tacka na tłuszcz - wygodne odprowadzenie nadmiaru tłuszczu z tacki ociekowej z komory wędzarniczej.
*** WYSYŁKA KURIEREM DPD
*** BRAK MOŻLIWOŚCI WYSYŁKI ZA POBRANIEM