-
Oferta od
firmy
-
Stan
nowe
-
Tematyka
kuchnia, potrawy
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
oprac. Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska
Muzeum Pałacu Króla Jana II w Wilanowie
Warszawa 2016
ISBN: 978-83-63580-71-1
liczba stron: 376
oprawa miękka ze skrzydełkami
.
Opis wydawcy
.
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.