Zastanawiasz się nad wybudowaniem jej w swoim ogrodzie? Znudziły Ci się kiełbaski z grilla i szukasz czegoś nowego? A może pasjonuje Cię gotowanie i szukasz sposobu na stworzenie niepowtarzalnego smaku? To wszystko możesz uzyskać właśnie budując swoją własną wędzarnię, jednak zanim się do tego zabierzesz przeczytaj poniższy artykuł.
• Dlaczego warto mieć wędzarnię?
• Rodzaje wędzarni - którą wybrać?
• Jak zbudować przydomową wędzarnię?
Dlaczego warto mieć wędzarnię?
W wędzarni możemy przygotować wiele potraw, poczynając od różnych gatunków mięs po ryby, a nawet sery. Możemy wędzić w temperaturach niskich nie przekraczających 20 stopni, jak również w wyższych, mogących sięgać nawet 90 stopni. Samo wędzenie potraw ma wiele zalet, nie tylko nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku, ale dzięki wędzeniu pozbywamy się licznych bakterii i grzybów. Wędzenie jest też bardzo dobrą opcją dla osób przebywających na diecie, ponieważ cały proces powoduje wytapianie się tłuszczów.
Sam smak przyrządzanego jedzenia zależy wbrew pozorom nie od sposobu ich przyrządzenia, ale od rodzaju drzewa. Najlepsze do wędzenia jest drewno jabłoni, wiśni, orzecha, klonu, olchy, winorośli, buku, dębu, jesionu, akacji, brzozy i lipy. Każdy rodzaj drewna nadaje wędzonym potrawom innego smak oraz koloru. Bardzo ważne jest, aby przy wyborze rodzaju drewna dokładnie sprawdzić czy nie jest ono porośnięte grzybami, pleśnią oraz czy nie ma na nim pasożytów.
Rodzaje wędzarni - którą wybrać?
Zanim rozpoczniemy budowę wędzarni, warto dowiedzieć się jakie są ich rodzaje i dostosować je do swoich indywidualnych potrzeb. Wędzarnie dzielimy następująco:
- z paleniskiem pośrednim,
- z paleniskiem bezpośredni,
- z paleniskiem i przewodem dymowym,
- elektryczne,
- hybrydowe.
Wybór rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, wielkości ogródka i możliwości. Jeśli nie mamy doświadczenia ani umiejętności budowlanych i nie chcemy się sami podejmować jej budowy, możemy kupić gotowe wędzarnie ogrodowe i być spokojnymi o ich prawidłową pracę.
Jak zbudować przydomową wędzarnię?
Według prawa budowlanego wędzarnie ogrodowe traktowane są jako obiekty budowlane, tzw. małej architektury. Nie wymagają one jednak pozwolenia na budowę. Pod tym względem każdy kto pragnie mieć własną, domową wędzarnię może odetchnąć z ulgą. Zanim zabierzemy się za samą budowę, należy z bardzo dużą rozwagą wybrać miejsce, w którym ma ona stanąć. Nie może być to byle gdzie. Trzeba pamiętać, że nie może ona przeszkadzać ani domownikom, ani sąsiadom którzy mogą skarżyć się na ulatniający się dym i zapach wędzonych potraw. Nie każdy jest ich smakoszem. Dlatego powinna być umieszczona w ustronnym miejscu.
Jak już wspomnieliśmy powyżej, wędzarnię możemy wybudować sami, kupić gotową lub zamówić projekt wraz z wykonaniem. To już kwestia indywidualna. Większość osób woli jednak samodzielne wykonanie, wykonana własnymi rękoma cieszy najbardziej. Można ją wykonać nawet ze zwykłej beczki, z której pozbywamy się deka i dna, na wierzchu której wystarczy zamontować pręty albo kije, na których będą umieszczane produkty. Całość należy przykryć lnianym workiem i opcjonalnie zamontować przewód dymowy, chociaż w tym wypadku nie jest to konieczne.
Najczęściej praktykowaną jednak wędzarnią jest murowana wędzarnia składająca się z paleniska, przewodu dymowego oraz komory wędzarniczej. W tym przypadku trzeba pamiętać o tym, że palenisko musi swoimi wymiarami odpowiadać komorze wędzarniczej. Nie może być między nimi dysproporcji, gdyż w innym wypadku wędzarnia nie będzie działać prawidłowo. Sama komora musi być tak skonstruowana, aby umieszczone w niej produkty były poddawane odpowiedniej temperaturze. Dym musi przechodzić od najrzadszego do najgęstszego, dlatego warto pomyśleć również o zamontowaniu szybu dzięki któremu można kontrolować przepływ dymu. Tego typu wędzarnię można bardzo ładnie udekorować kamieniami ozdobnymi, które można zamówić w każdym zakładzie kamieniarskim.
Należy zawsze pamiętać, że niezależnie od rodzaju wędzarni jaką chcielibyśmy mieć w swoim ogrodzie, zawsze trzeba mieć dobry projekt oraz odpowiednie materiały. Szczególnie na materiałach nie należy oszczędzać, ponieważ lepiej zrobić coś raz a porządnie, niż co chwilę nanosić poprawki.