Kawa to jeden z najbardziej popularnych środków psychoaktywnych na świecie. Codziennie sięgają po nią setki milionów ludzi. Jedni robią to oczywiście tylko po to, by się pobudzić, inni są zafascynowani jej aromatem. Jeśli kochacie kawę, to być może warto czasami poeksperymentować ze sposobami jej parzenia. Przed Wami najpopularniejsze urządzenia do parzenia kawy.
• Ekspres przelewowy
• Kawa z kafetiery
• Alternatywne sposoby parzenia kawy
• Czy warto eksperymentować?
Ekspres ciśnieniowy do espresso
Dla Włochów kawa to espresso. Utworzono nawet specjalny instytut narodowy, który ma dbać o przestrzeganie prawidłowej receptury przygotowywania tego intensywnego naparu, który przygotowuje się z mocno wyprażonych ziaren arabiki. Aby jednak móc delektować się prawdziwym, czarnym napojem z Italii niezbędny jest ekspres ciśnieniowy.
Nie wyobrażacie sobie pewnie jak stary to wynalazek. Pierwszy ekspres ciśnieniowy powstał na początku poprzedniego stulecia, a jego twórcą był Luigi Bezzera. Nie był on oczywiście doskonały, jednak kolejne dekady pozwoliły dopracować to urządzenie. Na czym polega sekret włoskiego espresso? Na drobno zmielonych ziarnach zaraz przed zaparzeniem. Nabijamy je do specjalnej kolby, przez która umożliwia ekstrakcje naparu pod wysokim ciśnieniem. Wypij szklankę wody najpierw, by poczuć nuty orzechowe i kakaowe czarnego naparu z Półwyspu Apenińskiego.
Za pomocą dobrego ekspresu możemy również przygotować cappuccino, jeśli tylko urządzenie ma funkcję spieniania mleka. Możesz również zrobić w nim americanę, choć Włosi na pewno nie będą z tego powodu zachwyceni.

Ekspres przelewowy
Taki ekspres można znaleźć w wielu polskich domach. Jego popularności wynika przede wszystkim z niskiej ceny. Wystarczy kilkadziesiąt złotych i już można delektować się kawą, która przygotowana jest w ten sposób. W ten, czyli jaki? Już tłumaczymy, bo to naprawdę proste. Wrząca woda przelewa się przez zmielone ziarna kawy, które umieszczamy na filtrze. Zwykle podstawka pod dzbanek jest podgrzewana, dzięki czemu możemy przygotować większą ilość napoju.
Kawa z kafetiery
To urządzenie pewnie wielokrotnie już widziałeś, jednak mogłeś nie wiedzieć, że właśnie tak się nazywa. Kafetiera to znacznie mniej skomplikowana wersja ekspresu ciśnieniowego. Do jej działania nie potrzebujemy prądu. Wystarczy tylko źródło ciepła w postaci palnika gazowego, a nawet ogniska. Jak działa kafetiera? To proste urządzenie, które składa się z trzech metalowych elementów. Na samym dole znajduje się woda, które po podgrzaniu zaczyna parować i przedostaje się przez sitko umieszczone w środkowej części do górnego elementu. Całość ekstrakcji trwa kilka minut i możemy raczyć się bardzo mocnym naparem w domowych warunkach.

Alternatywne sposoby parzenia kawy
Od pewnego czasu coraz popularniejsze stają się alternatywne metody parzenia kawy, taki jak Chemex, Aeropress czy dripper. Co w nich takiego wyjątkowego. Przede wszystkim pozwalają na wydobycie z kawy znacznie więcej nut smakowych niż w przypadku tradycyjnych metod. Warto w przypadku tych urządzeń postawić na kawy, które są słabo lub średnio palone. Najlepiej sprawdzą się afrykańskie odmiany z Etiopii lub Kenii.
Dzięki zastosowaniu alternatywnych metod parzenia kawa będzie znacznie delikatniejsza, a ilość kofeiny zawarte w naparza będzie wysoka. W przypadku kawa z Afryki wyczujemy ponadto w smaku nuty cytrusowe, co odróżni je zdecydowanie od kaw z Kolumbii, które charakteryzują się nutami orzechowymi. Warto więc spróbować kawy z drippera, zwłaszcza że cena takiego urządzenia nie przekracza kilkudziesięciu złotych.
Czy warto eksperymentować?
Kawa posiada wiele różnych aromatów, które można z niej wydobyć za pomocą różnych sposobów uprawy, prażenia ziaren, a także przygotowywania samego naparu. Niektórzy twierdzą, że nie lubią jej smaku, jednak wielość różnych możliwości sprawia, że każdy będzie w stanie znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Warto więc szukać, eksperymentować, by znaleźć swój ulubiony smak kawy.
