W Polsce coraz popularniejsze stało się zakładanie food trucków, czyli „biznesów na kółkach”. To przyczepy gastronomiczne, w których przygotowywane i serwowane są najróżniejsze potrawy. Dzięki ich mobilności, można podróżować po całej Polsce, brać udział w festiwalach czy zlotach food trucków, na których klientów nie brakuje. Ale na co zwrócić uwagę kupując przyczepę gastronomiczną?
- Gdzie kupić przyczepę gastronomiczną?
- Jak wybrać przyczepę gastronomiczną?
- Food trucki – o czym należy pamiętać?
Gdzie kupić przyczepę gastronomiczną?
Zaczniemy jednak od tego, gdzie możesz kupić przyczepę gastronomiczną. Nowe food trucki znajdziesz w ofertach firm specjalizujących się w sprzedaży tego typu pojazdów – najprościej poszukać ich w internecie. Musisz jednak liczyć się z tym, że cena zakupu będzie bardzo wysoka, a dostępność… mała. Tak naprawdę niewiele jest firm zajmuje się produkcją czy dystrybucją tego typu przyczep, dlatego jeśli dopiero rozkręcasz swój biznes, skorzystaj z drugiej opcji.
Szukaj przyczep gastronomicznych w serwisach ogłoszeniowych. Tam oczywiście znajdziesz w większości używane modele, chociaż wystawiane są też nowe. Ich ceny są bardziej przystępne, a oferty możesz zawężać do konkretnej lokalizacji. Choć może okazać się, że na drugim końcu Polski wystawiony został idealny food truck, spełniający wszystkie Twoje oczekiwania – wtedy warto będzie wybrać się w taką podróż. Ale zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję, sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu przyczepy gastronomicznej.
Jak wybrać przyczepę gastronomiczną?
Na początku należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy do celów gastronomicznych może służyć jakakolwiek przyczepa? Nie, ponieważ musi spełniać ściśle określone wymogi. Najbardziej podstawowe z nich to zamontowany dwukomorowy zlewozmywak z doprowadzoną ciepłą i zimna wodą, umywalka do mycia rąk oraz osobne miejsce do przechowywania odzieży, obuwia roboczego, środków do mycia oraz innych przedmiotów.
Następnie musisz zastanowić się, co będzie sprzedawane w przyczepie. Od tego zależą zarówno jej gabaryty, jak i rozmieszczenie sprzętów w środku czy podstawowe wyposażenie. Producenci tego typu pojazdów często zdaję sobie z sprawę z tego, że ich przeznaczenie może być różne, dlatego tworzą food trucki dedykowane przygotowaniu konkretnego rodzajów potraw, np. kurczaków z rożna, lodów, a nawet… pizzy! Można też wybrać uniwersalną przyczepę gastronomiczną i dostosować ją do swoich potrzeb.
Kolejnym, istotnym czynnikiem, jest sposób wykonania przyczepy. Za najbardziej wytrzymałe i praktyczne uważa się konstrukcje wykonane z zamkniętych profili stalowych oraz z blach aluminiowych. Ważne jest, aby podłoga była wodoodporna, dodatkowo często kładzie się na nią wykładzinę przemysłową.
A jakie powinno być podstawowe wyposażenie food trucków? Muszą posiadać kącik sanitarny z ciepłą i zimną wodą, instalację elektryczną oraz szafkę na gaz. W przypadku, gdy decydujesz się na zakup używanego modelu, najczęściej dostaniesz również podstawowy sprzęt do przygotowania potraw.
Natomiast najbardziej znanymi producentami przyczep gastronomicznych w Polsce jest firma Niewiadów, Tompol oraz Bodex-Company. Firmy te często bazują na podzespołach KNOTT, które uważane są za najlepsze.
Food trucki – o czym należy pamiętać?
Zakup przyczepy gastronomicznej to nie wszystko – zanim otworzysz swój pierwszy food truck, musisz pamiętać o kilku, bardzo istotnych aspektach.
Na początku należy zastanowić się, czy jest potrzebna kasa fiskalna? Według przepisów istnieje zwolnienie z ewidencjonowania na kasie przychodów, jeśli obrót nie wynosi 20 000 tys. Z tego przepisu wyłączone są jednak firmy świadczące usługi związane z wyżywieniem. Czy w takim razie w każdej przyczepie powinna znajdować się kasa fiskalna? Niekoniecznie...
Przepis ten dotyczy placówek świadczących usługi stacjonarnie lub dla odbiorów zewnętrznych (na zasadzie cateringu). Natomiast food truck traktowany jest jako ruchomy punkt sprzedaży, w którym najczęściej odgrzewa się potrawy, a nie przygotowuje je od podstaw. Dlatego w przypadku obrotów do 20 000, właściciele przyczep często zwolnioni są z obowiązku posiadania kasy fiskalnej. Kwestię tę warto jednak wcześniej rozstrzygnąć z prawnikiem.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że knajpka „na kółkach” również musi uzyskać wpis od Państwowej Inspekcji Pracy, co oznacza, że tak samo jak „tradycyjna” restauracja, powinna spełnić określone wymagania. Ponadto każda osoba w niej zatrudniona musi posiadać orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Czy opłaca się założyć taki biznes? Zdecydowanie tak! Koszt zakupu przyczepy i dostosowania jej do swoich potrzeb jest niższy, niż wynajem i remont lokalu użytkowego. Dlatego właśnie stale rośnie popularność food trucków.