Kuchenki to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Jeszcze kilka lat temu najczęściej wybierane były płyty gazowe, obecnie ta tendencja się zmienia i pojawiają się nowe rozwiązania, na które decyduje się coraz więcej osób. W nowoczesnych kuchniach dominują płyty indukcyjne i ceramiczne. Jaką więc kuchenkę warto kupić?
- Kuchenki gazowe – wady i zalety
- Plusy i minusy kuchenek ceramicznych
- Płyty indukcyjne – korzyści i wady
Kuchenki gazowe – wady i zalety
Kuchenki gazowe są powszechne w wielu mieszkaniach. Wzięło się to z powodu sporej dostępności instalacji gazowych w większości bloków w Polsce. Gaz jest zresztą stosunkowo tani, a koszty często są głównym wyznacznikiem wybieranych urządzeń. Wśród zalet takich kuchenek gazowych wymienia się ich niską cenę. Nowe można kupić już za 600-700 zł. Są również modele droższe, wszystko zależy od wybranej marki sprzętu. Używane kuchenki można kupić jeszcze taniej, najważniejsze, by były one w dobrym stanie technicznym i wizualnym. Tańsze od kuchenek wolnostojących są płyty gazowe do zabudowy. Te są dostępne w sklepach nawet za 400 zł.
Wśród zalet kuchenek gazowych wymienia się możliwość szybkiej zmiany temperatury. Wystarczy przekręcić pokrętło, by natychmiastowo moc grzania była większa. Takie urządzenia zalecane są w miejscach, gdzie występują problemy z energią (brak solidnej instalacji elektrycznej) lub często są przerwy w dostawach prądu. Kuchenek gazowych można używać bez konieczności podłączania do prądu. Mogą mieć one jedynie pokrętła elektryczne, ale w przypadku braku prądu można zastąpić automatykę zapałką lub zapalniczką. Ponadto, niektórzy kucharze twierdzą, że potrawy gotowane na takich kuchenkach są po prostu smaczniejsze. Mało tego, nad płomieniem można opalać niektóre produkty, np. pieczywo czy warzywa.
Kuchenki gazowe mają jednak swoje wady. Coraz rzadziej można je kupować do mieszkań w nowym budownictwie, ponieważ odchodzi się od montowania instalacji gazowych. Można je oczywiście podpiąć do butli gazowej, ale trzeba być bardzo ostrożnym decydując się na takie rozwiązanie. Pojemność butli jest zresztą ograniczona, co wiąże się z konieczną regularną wymianą. Kuchenki gazowe należy także kontrolować, czy nie dochodzi gdzieś do ulatniania się gazu. Ponadto, palniki są mało wydajne. Sporo ciepła po prostu ucieka podczas gotowania. Warto też zadbać o sprawny system wentylacji mając taką kuchenkę. Powszechnym rozwiązaniem jest montaż okapu.
Plusy i minusy kuchenek ceramicznych
Płyty ceramiczne to jeden z rodzajów kuchenek elektrycznych. Bez prądu nie ma możliwości korzystania z urządzenia. Podgrzewają one potrawy za pomocą spirali elektrycznych lub lamp halogenowych. Wśród kuchenek elektrycznych, te są stosunkowo niedrogie. Za nowy sprzęt trzeba zapłacić około 1000-1200 zł. Taniej można kupić kuchenki używane, których też nie brakuje.
Wśród głównych plusów płyt ceramicznych wymienia się ich większą wydajność w porównaniu do urządzeń gazowych. W dodatku kuchenki te są łatwe w czyszczeniu, estetycznie wyglądają, nie ma potrzeby wykonywania specjalnego systemu wentylacji, by bezpiecznie ze sprzętu korzystać. Ceramiczne płyty są też odporne na zarysowania i zniszczenia, do gotowania na nich można używać różnego rodzaju garnków. Mało tego, wiele urządzeń ma dodatkowe funkcje i zabezpieczenia, np. przed dziećmi.
Niestety, kuchenki ceramiczne mają też swoje minusy. Korzystanie z nich uzależnione jest od prądu. Jeśli więc jest większa awaria i występują przerwy w dostawie prądu, wówczas kuchenki nie da się włączyć. W dodatku płyta ceramiczna wolno się nagrzewa, a potem wolno chłodzi. Jest też mniej wydajna niż indukcyjna.
Płyty indukcyjne – korzyści i wady
Płyty indukcyjne są coraz częściej kupowane do polskich kuchni. Są bardziej ekonomiczne w porównaniu do kuchenek ceramicznych i sprzyjają środowisku. Płyty indukcyjne polecane są tam, gdzie są małe dzieci lub osoby starsze ze względu na szereg zabezpieczeń i niewielką ilość zagrożeń (poparzenia itp.).
Płyty indukcyjne są przede wszystkim wydajne. Potrawy gotują się szybciej, można natychmiast zmienić temperaturę, kuchenki są odporne na zarysowania, estetycznie wyglądają. Nie ma potrzeby montażu specjalnej wentylacji, kuchenki same wyłączają się po zdjęciu z płyty garnków.
Są jednak wady takich płyt indukcyjnych. Aby móc z nich korzystać należy mieć specjalne garnki przeznaczone do takich kuchenek, które nie są najtańsze. Same kuchenki również trochę kosztują (od 1500 zł). Mniejszy jest wybór modeli, więcej jest płyt do zabudowy niż sprzętów wolnostojących. Nie mogą ich także używać osoby, które mają rozruszniki serca, używają pomp insulinowych lub noszą aparaty słuchowe. Indukcja może zaburzyć funkcjonowanie tych medycznych urządzeń.