Dzisiaj w kuchni liczy się przede wszystkim czas i smak. Większość z nas tak szybko żyje, że nie ma czasu na czasochłonne przygotowywanie potraw. Z drugiej strony – uwielbiamy dobrze zjeść. Na szczęście na rynku pojawiają się akcesoria i sprzęty, które znacznie przyspieszają gotowanie. Jednym z nich jest szybkowar. Co to takiego? Czy warto go kupić? Tego dowiesz się z lektury poniższego artykułu.
- Czym jest szybkowar?
- Zasada działania szybkowaru
- Zalety gotowania w szybkowarze
- Obsługa szybkowaru
- Rodzaje szybkowarów
- Na co zwrócić uwagę podczas zakupu szybkowaru?
Czym jest szybkowar?
Szybkowar to po prostu bardzo szczelny garnek, w którym w czasie gotowania następuje wzrost ciśnienia, dzięki czemu rośnie temperatura wrzenia wody i skraca się czas gotowania. Mimo, że dla wielu z nas może to być coś nowego, wynaleziono go już w XVII wieku. Szybkowar skonstruował w 1679 roku francuski fizyk i wynalazca Denis Papin.
Dzisiejsze garnki niewiele się różnią od pierwowzorów. Mają bardzo prostą konstrukcję – to grube, ciężkie garnki ze szczelną pokrywą, którą porządnie dociska specjalny mechanizm. Wyglądają jak klasyczne garnki i tak jak one mają od 2 do nawet 8 litrów. Różnią się właśnie zamknięciem. To ono ma znaczenie dla ich działania.
Zasada działania szybkowaru
Działanie szybkowaru w dużej mierze polega na wykorzystaniu możliwości, jakie daje ekstremalnie szczelna konstrukcja. To dzięki niej w garnku powstaje bardzo wysokie ciśnienie – nawet do dwóch atmosfer. Dzięki temu przygotowywane w szybkowarze potrawy mogą mieć nawet 120 stopni Celsjusza. To skraca czas gotowania potraw. Ponadto, dzięki szczelnej pokrywie na zewnątrz nie wydostaje się para woda, dzięki czemu w szybkowarze jest stała temperatura.
Zalety gotowania w szybkowarze
Jak już wspomniano – gotując w szybkowarze znacznie skracamy czas potrzebny do przygotowania dania. Co więcej, dzięki temu, że nie wydostaje się z niego para wodna, nie jest możliwe przypalenie żywności. Ponadto warzywa i inne potrawy, które gotowane są w szybkowarze nie tracą koloru, smaku i aromatu, są lekkostrawne.
Szybkowar wykorzystuje do gotowania parę wodną. Dzięki temu do ugotowania jarzyn nie potrzebujemy wlewać jej dużej ilości, gdyż nie ma jak wyparować, a więc nic nam się nie przypali. Maksymalnie do gotowania używa się 3 szklanek wody. Tak więc kupując szybkowar, zmniejszamy zużycie wody.
Co jeszcze oszczędzamy? Przede wszystkim, skracając czas gotowania, zużywamy również mniej prądu lub gazu – w zależności od tego, czym „napędzana” jest nasza kuchenka. Na ugotowanie np. ziemniaków, czy brokułów wystarczy kilka minut.
Obsługa szybkowaru
Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do sprzętów, które oferują podobne korzyści, jak np. multicoooker, szybkowar jest prosty w obsłudze. Po prostu wlewamy do garnka wodę i umieszczamy to, co chcemy ugotować, a następnie szczelnie zamykamy pokrywę.
W momencie, gdy ciśnienie w szybkowarze osiągnie maksymalną wartość, to z gwizdka zaczyna wydobywać się nadmiar pary wraz z charakterystycznym świstem. To sygnał, że należy odmierzać czas potrzebny do przygotowania potrawy. Zazwyczaj to od kilku do kilkunastu minut. Gdy czas się skończy, musimy odbezpieczyć gwizdek, aby para wydostała się na zewnątrz, a my byśmy się nie poparzyli.
Rodzaje szybkowarów
Na rynku mamy dostępne różne szybkowary. Pierwszy podział dotyczy materiału z jakiego zostały wykonane. Jedne są aluminiowe, drugie – ze stali nierdzewnej. Pierwsze są najczęściej tańsze od stalowych. Ich zaletą jest to, że są lekkie i zapewniają równomierny rozkład ciepła, szybko się nagrzewają, ale i szybko się wychładzają. Niestety mogą na nich powstawać przebarwienia i rysy.
Szybkowary ze stali nierdzewnej są znacznie trwalsze od aluminiowych, ale z uwagi na to, że stal jest gorszym przewodnikiem ciepła, dłużej się nagrzewają. Na szczęście w sprzedaży są modele, których dno ma pierścień aluminiowy, dzięki czemu lepiej się nagrzewają. Warto postawić na garnek ze stali nierdzewnej, jeśli chce się go zmywać w zmywarce.
Kolejnym podziałem szybkowarów jest wyróżnienie wśród nich garnków klasycznych. Ich działanie jest podobne do zwykłych garnków, nie posiadają wbudowanej elektroniki, ustawia się je po prostu na płycie grzewczej. Największą zaletą takich szybkowarów jest prosta konstrukcja, niższa cena i możliwość mycia w zmywarce.
Na rynku mamy również szybkowary elektryczne, które podłącza się bezpośrednio do prądu. Często mają dodatkowe funkcje, takie jak np. automatyczne wyłączanie, programowanie czasu działania itp. Niestety są znacznie droższe niż klasyczne.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu szybkowaru?
Szukając dla siebie szybkowaru, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Oto najważniejsze z nich:
- pojemność – kupić możemy szybkowary 2-8-litrowe. W przypadku singli lub par, które gotują jednoskładnikowe dania, sprawdzi się garnek o pojemności 4 litrów. Najczęściej polecany jest jednak 6-litrowy - wystarczy, by przyrządzić danie dla czterech osób, zaś 8-litrowy to dobry wybór dla większych rodzin lub osób, w których często są goście.
- średnica naczynia – równie ważna, co pojemność. To od niej zależy funkcjonalność, czyli jak dużą porcję mięsa, mrożonek itp. będziemy mogli do niego włożyć. Warto średnicę dobrać również do swojej kuchenki.
- blokada pokrywy – dzięki niej ciśnienie wewnątrz naczynia nie będzie narastać, musi uniemożliwić otworzenie urządzenia w dowolnym momencie, a także uwolnienie dużej ilości pary. Warto poszukać szybkowaru, który ma specjalny zawór bezpieczeństwa, który umożliwi obniżenie ciśnienia, gdy wentyl z jakichś powodów się zatka.
- typ regulatora ciśnienia – szybkowar może być wyposażony w regulator klasyczny, czyli taki z zaworkiem ciężarkowym lub w sprężynowy. Należy poszukać modelu, w którym regulator można zdemontować i sprawdzić jego drożność.
- zastosowane uszczelki – muszą dobrze przylegać, dobrze jeśli mamy możliwość ich wymiany. Warto na wstępnie sprawdzić, jaka jest ich dostępność i czy można stosować zamienniki.
- dodatkowe wyposażenie – do niektórych szybkowarów dostaniemy na przykład zwykłą pokrywkę lub specjalny koszyk do gotowania na parze.
- dodatkowe funkcje – warto je sprawdzić zwłaszcza, jeśli decydujemy się na zakup szybkowaru elektrycznego.