-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
CRYPTOTAENIA JAPONICA -Pietruszka japońska
Rarytas dla kolekcjonerów jest ziołem cenionym w Japonii
Pietruszka japońska jest warzywem wieloletnim zimuje w gruncie. Pochodząca z Japonii wieloletnia, aromatyczna, roślina warzywna o niezwykle egzotycznym wyglądzie. Warta uwagi ze względu na wartości kulinarne szczególnie w kuchni orientalnej jak i walory ozdobne.
Nazywana w Japonii 'mitsuba' , uprawiana i wykorzystywana jest w japońskiej kuchni do zup, sałatek i smażonych potraw. Jadalne jest całe ziele: liście, łodygi i korzenie używane są jako włoszczyzna; również nasiona stosowane są jako przyprawa.
Liście i łodyżki Cryptotaenii są używane przeważnie na świeżo, posiekane, rozdrobnione lub w całości kładzione na kanapki, sałatki, zupy itp.. Ale tak samo jak liście Pietruszki mogą być one również ususzone, pokruszone i posypywane na potrawy tak jak inne suszone zioła, chociaż są wtedy mniej aromatyczne niż świeże. A aromat to to za co Mitsuba jest tak ceniona w Japońskiej, Chińskiej i Koreańskiej kuchni.
Japończycy twierdzą że aromat Mitsuby stymuluje apetyt, można ja jeść na surowo. Ma duzo właściwości leczniczych . Nadziemne części Mitsuby zawierają witaminy A, B1, B2, B9 i C, karotenoidy, duże ilości żelaza, ok. 2% protein, ponad 4% weglowodanów, i ok. 0.23% tłuszczów. Jest ona dobrym źródłem flawonoidów (luteolina, apigenina i kwas p-kumarynowy są jej głównymi związkami). Badania naukowe potwierdziły działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne liści i łodyżek Cryptotaenii japonica.
Posiada także walory ozdobne,wieloletnia, do cienia
Jej elementem dekoracyjnym są ciemnobrązowe, prawie czarne liście przypominające wyglądem nać selera, trójlistkowe, o ząbkowanych brzegach.
W pełni lata wykwitają subtelne, różowe kwiatki, w pączkach czerwone; zebrane są w proste grona w kątach górnych liści. Roślina do cienia przepieknie się haromiozuje w środowisku hostowym , z paprociami . Roślinka godna uwagi i powina się znaleśc w każdym ogrodzie .Wysyłka 27zł-20kg