-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
Porcja nasion 50szt
Marek kucmerka (Sium sisarum L.) – gatunek byliny należący do rodziny selerowatych. W Polsce rzadko uprawiany jako warzywo
Roślina uprawiana dla lekkostrawnych, słodkich w smaku mączystych bulw bogatych w węglowodany i białko. Smak surowej bulwy jest zbliżony do marchwi czy pasternaku, lekko orzechowy. Warzywo polecane dla dzieci i dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego. W Turcji spożywa się także części nadziemne
Polsce korzenie marka kucmerki były jadane co najmniej od czasów Jagiellonów, np. jako danie postne, podawano je np. z ryżem i rodzynkami. Roślina ta była wówczas bardziej lubiana w polskiej kuchni niż marchew. Jako warzywo była popularna w Polsce co najmniej do końca XVII wieku
zdjęcie 1 i 2 jednoroczne rośliny (korzenie)