Mąka jest produktem sypkim, który powstaje przez silne rozdrobnienie zboża lub orzechów w młynie, jest to półprodukt wykorzystywany w kuchni, ma formę proszku. W zależności od rodzaju zboża, mąka może być wykorzystywana w różny sposób, najczęściej korzysta się z niej w celach spożywczych, paszowych lub przemysłowych.
Mąka pszenna typ 750 jest niezastąpiona w naszej kuchni, wykorzystuje się ją do pieczenia pieczywa, możemy nawet kupić specjalne mieszanki chlebowe. Pszenna mąka typu 500 będzie idealna na ciasto na pierogi czy naleśniki. Z mąki krupczatki, która jest mąką pszenną, ale charakteryzuje się większą ziarnistością, możemy przygotować kruszonkę na ciasto drożdżowe, makaron, świetnie się też sprawdza przy panierowaniu.
Mąki i mieszanki mąk możemy podzielić ze względu na ich przeznaczenie, wyróżniamy mąki chlebowe, do których zalicza się mąkę pszenną i żytnią. Chlebowe mieszanki mogą zawierać w sobie ziarna, drożdże, zioła i przyprawy, dzięki czemu są proste w wypieku. Mąki niechlebowe, które nie nadają się do wyrobów piekarniczych, ale stanowią świetny dodatek do chleba. Do takich mąk zaliczamy: mąkę owsianą (ze zmielonych płatków musli), kukurydzianą, ryżową, ale też mąkę ziemniaczaną czy z ciecierzycy, niektóre z nich są polecane alergikom na diecie bezglutenowej.
Poza mąkami bezglutenowymi, dużą popularnością cieszą się mąki prosto z młyna, ale także produkty ekologiczne, najbardziej znana jest mąka orkiszowa. Zainteresowaniem cieszą się także mąki ketogeniczne, do nich zaliczamy mąkę kokosową i migdałową.
Bywa, że w ogłoszeniach można kupować mąkę na szklanki, ale też specjalne mieszanki przeznaczone wyłącznie do produkcji chleba czy mąkę do pizzy w typie 0. Do najpopularniejszych producentów lub dystrybutorów mąk, ale też najczęściej kupowanych, należą Melvit, Bogutyn Młyn czy firma Bio Babalscy, która słynie z ekologicznych makaronów.