-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
-
Tematyka
chemia, biochemia
INSTRUMENTALNA CHEMIA ANALITYCZNA Z ĆWICZENIAMI
Feliks Karczyński
Barbara Pliszka
Andrzej Borkowski
Wydawnictwo: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 2001
Oprawa: miękka
Stron: 132
Stan: NOWA
SPIS TREŚCI:
WSTĘP 5
ROZDZIAŁ 1. Analiza śladowa. Mineralizacja. Ekstrakcja 7
11. Pojęcie analizy śladowej i jednostki 7
12. Mineralizacja naturalnych związków organicznych 9
1.2.1. Ć wiczenie. Mineralizacja materiału roślinnego z zastosowaniem
mikrofalowej energii 11
13. Ekstrakcja substancji rozpuszczalnikami organicznymi 12
1.31. Ć wiczenie. Ekstrakcja zielonych barwników z materiału roślinnego 13
1.32. C w i c z e n i e. Ekstrakcja barwników z wody rozpuszczalnikiem organicznym 15
1.33. Ćwiczenie. Ekstrakcyjny rozdział barwników roślinnych na związki zielone i żółte 15
Pytania i zadania 17
ROZDZIAŁ 2. Analiza ilościowa objętościowa i wagowa 20
21. Ilościowe oznaczanie kwasów i zasad w roztworze 20
22. Manganometria 25
2.2.1. C w i c z e n i e. Manganometryczne oznaczanie zawartości azotanów (III) lub siarczanów (IV) w roztworze 26
23. Jodometria 30
2.3.1. Ćwiczenie Ilościowe oznaczanie jonów Cu^+ w roztworze za pomocą tiosiarczanu sodu 30
24. Kompleksometria 35
2.4.1. ć w i c z e n i e. Analiza ilościowa nawozu wapniowo-magnezowego
sposobem kompleksometrycznym 35
25. Analiza wagowa 41
2.51. Ć wi c z e n i e Ilościowe oznaczanie żelaza (III) metodą wagową 42
2.52. Ć w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie siarczanów w nawozach mineralnych metodą wagową 44
2.53. ćwiczenie. Oznaczanie zawartości wody higroskopijnej i krystali- zacyjnej w związku 46
Pytania i zadania 47
ROZDZIAŁ 3. Metody potencjometryczne 51
3.1. Elektrody jonoselektywne 51
3.2. Technika pomiaru stężenia jonów 53
3.2.1. Metoda krzywej wzorcowej 53
3.2.2. Metoda dodawania wzorca 54
3.2.3. Metoda miareczkowania potencjometrycznego 54
3.3. Miareczkowanie kwasu zasadą (lub zasady kwasem) 55
3.4. Potencjometryczny pomiar pH roztworów wodnych i gleby 56
3.4.1. Ćwiczenie. Pomiar pH roztworów wodnych za pomocą pehametru 58
3.4.2. Ćwiczenie. Sporządzenie roztworu buforowego i pomiar pH 60
3.4.3. Ćwiczenie. Pomiar zawartości jonów Cu2+, Pb2+ i witaminy C
w materiale biologicznym metodą woltamperometryczną 65
Pytania i zadania 66
ROZDZIAŁ 4. Metody spektrofotometryczne 69
41. Wiadomości teoretyczne 69
42. C w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie żelaza (III) metodą kolorymetryczną (obliczeniową) 72
43. C w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie glinu (III) metodą spektrofoto- metryczną (krzywa wzorcowa) 73
44. Wykorzystanie widm w podczerwieni IR do badania przebiegu reakcji chemicznej 75
4.4.1. Ćwiczenie. Interpretacja widm IR organicznych związków węgla ... 76
45. Ilościowe oznaczanie barwników w ekstraktach roślinnych 77
4.51. C w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie chlorofilu w roztworze wodno- -acetonowym 79
4.52. Ćwiczenie. Ilościowe oznaczanie antocyjanów w ekstraktach owocowych 79
46. Atomowa spektrometria absorpcyjna (ASA) 80
4.6.1. Ćwiczenie. Oznaczanie miedzi (II) w materiale biologicznym metodą ASA 86
Pytania i zadania 87
ROZDZIAŁ 5. Chromatograficzne metody w analizie chemicznej 90
51. Wiadomości wstępne 90
52. Chromatografia bibułowa 91
5.21. Układy nośne i rozwijające 92
5.22. Wywoływanie związków na chromatogramach 93
5.23. Ćwiczenie. Chromatograficzny rozdział barwników na bibule 94
5.24. Ćwiczenie. Chromatograficzny rozdział cukrów na bibule 95
5.25. ć w i c z e n i e. Chromatograficzny rozdział soków roślinnych na bibule 96
5.3. Chromatografia cienkowarstwowa na płytkach 99
5.3.1. Ć w i c z e n i e. Wykrywanie witaminy C w owocach cytrusowych
metodą chromatografii cienkowarstwowej 102
5.4. Chromatografia kolumnowa 102
5.4.1. Ćwiczenie. Chromatograficzny rozdział barwników roślinnych na
kolumnie 104
5.5. Chromatografia cieczowa ., 107
5.5.1. Ć wi c z e n i e. Wykrywanie pestycydów w glebie metodą chromatografii cieczowej 109
5.6. Chromatografia gazowa 112
5.6.1. Ć wi c z e n i e. Rozdział mieszaniny rozpuszczalników organicznych
metodą chromatografii gazowej 114
Pytania i zadania 115
ROZDZIAŁ 6. Polarymetria 118
6.1. Ćwiczenie. Oznaczanie zawartości sacharozy w soku buraka cukrowego metodą krzywej wzorcowej 119
6.2. Ćwiczenie. Polarymetryczny pomiar zawartości sacharydów 120
Pytania i zadania 121
ROZDZIAŁ 7. Statystyczna ocena wyników analitycznych 124
71. Rodzaje błędów 124
72. Zmienna losowa i rozkład normalny 124
73. Błąd względny i bezwzględny 127
74. Metoda najmniejszych kwadratów, współczynnik korelacji 127
ANEKS 129
Możliwa wysyłka w/g cennika Poczty Polskiej. WPŁATA NA KONTO.
CZAS REALIZACJI 5-7 DNI.