ZAPRASZAMY na zakupy do naszego sklepu internetowego www.******************
Grzybnia boczniaka w dużym balocie około 13-15kg do uprawy w domu lub ogrodzie.
UPRAWA AMATORSKA w domu, piwnicy, szopce:
- postaw kostkę pionowo na szarej taśmie klejącej którą folia jest sklejona
- chroń go przed bezpośrednim oddziaływaniem promieni słonecznych i wiatru
- zapewnij mu dostęp światła co najmniej 8 godzin na dobę (ale cień, nie bezpośrednie słońce)
- ustaw w pomieszczeniu (np. piwnica, budynek gospodarczy) o temperaturze 10-22°C
- dbaj o odpowiednią wilgotność powietrza - jeśli masz nawilżacz powietrza możesz ustawić go w pomieszczeniu aby utrzymywał wilgotność około 70-90% (zbyt suche powietrze w pomieszczeniu spowoduje, że grzyby podczas wyrastania będą obsychały na brzegach kapeluszy), możesz też zraszać spryskiwaczem pomieszczenie raz dziennie
- (dalsze instrukcje co zrobić po zbiorze poniżej)
UPRAWA AMATORSKA w ogrodzie
Jeżeli masz działkę albo przydomowy ogródek, w okresie od wiosny do jesieni możesz przenieść swoją uprawę na zewnątrz (nawet zamarznięte baloty w czasie zimy wiosną owocują dalej).
*W pomieszczeniu o temperaturze nie niższej niż 10°C boczniaka możesz uprawiać cały rok.
- postaw kostkę pionowo na szarej taśmie klejącej którą folia jest sklejona
ustaw w zacienionym, osłoniętym miejscu, pod drzewem lub w altanie najlepiej od północnej strony.
- To wszystko - czekaj na pierwszy zbiór (dalsze instrukcje co zrobić po zbiorze poniżej)
Boczniak owocuje rzutami przez okres 2-3 miesięcy; rzuty występują co 2-3 tygodnie, najbardziej obfity jest pierwszy rzut. Zużyty balot jest bardzo dobrym dodatkiem do kompostu (folię trzeba zdjąć). Można go również wymieszać z ziemią. Jeśli temperatura jest za niska albo za wysoka kostka wstrzymuje rozwój ale jak wrócą optymalne warunki znów zaczyna owocować :)
KIEDY ZBIERAMY BOCZNIAKI ?
- boczniaki najlepiej zbierać, gdy większość grzybów w kępie ma lekko podwinięty brzeg kapelusza (owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ),
- zrywamy całe kępy, a nie pojedyncze grzyby
- zerwane kępy grzybów wraz z trzonami przechowujemy w lodówce; trzony odcinamy dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy (grzyby przechowywane wraz z trzonami dłużej zachowują świeżość).
UWAGA
Po pierwszym zbiorze kostka stanie się lekka i sucha, aby umożliwić jej dalsze owocowanie należy nawilżyć balot. Można to zrobić na 2 sposoby:
- Zanurzyć cały balot na około 2 godziny w pojemniku z wodą a następnie wyciągnąć go i wylać nadmiar wody
- Odwrócić balot, odkleić szarą taśmę, odsłonić folię i wlać dużą ilość wody najlepiej robiąc delikatną dziurę w tym podłożu aby po prostu słoma nasiąkła solidnie w głąb kostki
UWAGA
Podlewamy kostkę JEDEN raz po KAŻDYM zbiorze jak zerwiemy grzyby – zbyt duża ilość wody sprawi, że kostka zgnije i spleśnieje.
GRZYBNIA BOCZNIAKA W BALOTACH – opis właściwości
Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami. Jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną. Jest to niezwykle ważne – boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie.
Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 – 0,2 tłuszczów oraz
0,6-1,0 g substancji mineralnych a głównie potasu i fosforu. W 100 g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C, 40% dziennej dawki witaminy B ( niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi. Boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%). W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywna substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22). Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego. W Czechach na skalę przemysłową produkuje się leki dietetyczne: Hliveta Eritaden i Pleurotus 600.
Dawkowanie
Najłatwiej można wykorzystać właściwość boczniaków obniżania poziomu cholesterolu w krwi. Dzienna dawka wynosi 3-9 gramów proszku z ususzonych grzybów. Proszek można podawać w kapsułkach lub rozpuścić go w gorącej wodzie, w herbacie, wsypać do zupy itd. Jeżeli spożywa się grzyby świeże dzienną dawkę należy zwiększyć dziesięciokrotnie ( 30 do 90 g ).
Boczniaki mogą bez problemów spożywać diabetycy tym bardziej, że grzyby świeże czy też ekstrakty obniżają poziom cukru we krwi. W leczeniu arteriosklerozy dzienna dawka wynosi 6-12 gramów proszku lub 60 - 120 g świeżych grzybów. Dla ogólnego wzmocnienia systemu immunologicznego organizmu stosuje się przez okres 1 miesiąca 10 g grzyba w postaci suszonej lub 100 g świeżych owocników codziennie. Przy przeciążeniach mięśni, ścięgien i stawów bierze się większe dawki – 20g w postaci sproszkowanej lub 200g świeżych grzybów.