Ketchupy to bardzo popularny sos z pomidorów, produkowany najczęściej z dodatkiem cukru, octu i przypraw. Może zawierać różne dodatki i występować w wariantach od łagodnego do ostrego.
Co jednak ciekawe, pierwotnie ketchup nie zawierał kluczowego składnika, jakim są pomidory. Ketchupy wymyślili w XVII wieku Chińczycy, dla których było to wówczas danie zawierające marynowane ryby z przyprawami i ziołami. Następnie potrawę tę zaczęto odtwarzać przy użyciu innych składników i tak w XIX wieku powstał sos z pulpy pomidorowej i brandy, będący prekursorem dzisiejszego ketchupu.
Klasyczny ketchup zawiera składniki takie jak: koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, zagęstniki, przyprawy. Smak ketchupu można jednak modyfikować, dodając do niego różne dodatki np. ostre papryczki. Ostatnio popularne stały się jednak sosy wykonywane z warzyw i owoców innych niż pomidory, o podobnej co ketchup konsystencji i nazwie. Coraz częściej wytwarzamy np. ketchup z cukinii, ketchup z dyni czy ketchup z papryki. Jednymi z najpopularniejszych producentów ketchupu są: Heinz, Pudliszki, Kotlin, Develey, Tortex.
Ketchupy z reguły kupujemy w sklepie, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać go w warunkach domowych. W internecie roi się od przepisów na domowe ketchupy nie tylko takie z pomidorów.
Ketchupy jest niezwykle popularny nie tylko w Polsce, bowiem stosuje się go w wielu krajach, a największym konsumentem ketchupu są Amerykanie. Nie bez przyczyny to właśnie w Stanach Zjednoczonych możemy podziwiać największą na świecie butelkę ketchupu, mającą ponad 50 metrów wysokości.
Ketchupy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi on dodatek do frytek, ryby, kanapek, pizzy czy mięsnych przystawek. Nierzadko jest on również głównym elementem marynaty do mięsa i wędlin.
Ketchupy posiada również korzystne właściwości zdrowotne. Zawiera on bowiem przeciwutleniający likopen, a także witaminy C i E. Jednak jak z każdym produktem, przy jego spożywaniu należy zachować umiar.