-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Allium ursinum
przedmiotem sprzedaży jest 50 cebulek z gruntu
sprzedaż - marzec-kwiecień
Czosnek niedźwiedzi ma żywozielone, lancetowate, lśniące liście, podobne do liści konwalii, wyrastające z podłużnej cebuli okrytej białymi, przezroczystymi łuskami. Gładki, jasnozielony pęd z białym, kulistym kwiatostanem ma do 30 cm wysokości. Rośnie w wielkich skupieniach, w cienistych i bogatych w próchnicę lasach liściastych, w łęgach, parowach, nad strumieniami Jego silny czosnkowy zapach czuje się zanim jeszcze dostrzeże się roślinę.
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI zwany również czosnkiem leśnym, cygańskim lub dzikim, ma działanie znacznie silniejsze od czosnku pospolitego - właściwego (uprawowego).
Czosnek niedźwiedzi jest spożywany tylko w stanie świeżym - suszony lub gotowany traci większość aromatu. Doprawia się nim sałatki, duszone warzywa, rośliny strączkowe, sosy, nadzienia, mięsa siekane, ryby, pasty drobiowe, majonezy, masła ziołowe i zupy. Na Syberii robi się z niego zupę i farsz do pierogów. Smak liści jest łagodniejszy od czosnku ogrodowego i spożywanie ich w umiarkowanie ilościach nie powoduje przykrego zapachu.
Młode liście zebrane przed kwitnieniem nadają się, drobno posiekane, do sałatek, sosów, potraw mięsnych, zup i sałatek. Miazga z cebulek hamuje rozwój grzyba winorośli mączniaka nie uszkadzając liści i może być wykorzystana do zwalczania zarazy ziemniaka, hamuje kiełkowanie przechowywanych bulw ziemniaka, zapewniając zdrowotność wierzchołków wzrostu i młodych pędów, sprzyjając znacznemu zwiększeniu się plonu bulw.
Czosnek podaje się przeciwko miażdżycy i podwyższonemu ciśnieniu krwi, zapaleniu jelit, biegunce i jako środek przeciw robakom. Jest szczególnie przydatny w kuracjach oczyszczających, odkażających i regenerujących przewód pokarmowy oraz w chorobach skóry. Ustępują dolegliwości sercowe i bezsenność, wywołane zaburzeniami żołądkowymi, a także zawroty głowy uczucie ucisku w głowie i duszność, które mają swoją przyczynę w zwapnieniu tętnic i nadciśnieniu.
Pospolicie używany w lecznictwie ludowym. Wpływa dodatnio na pracę żołądka i jelit, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, działa rozkurczowo, przyspiesza gojenie ran i wrzodów
Zastosowanie
Roślina lecznicza - ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach.
Sztuka kulinarna - aromatyczne, pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik wiosennych zup (zastosowanie popularne do dzisiaj w Rosji); można je też dodawać do sałatek i kisić oraz marynować w oliwie (przysmak w Niemczech).
Roślina ozdobna - chętnie sadzony w parkach i przydomowych ogródkach. Posadzony w dużych kępach, wygląda bardzo dekoracyjnie. Łatwo się rozmnaża.