Wszystko kupisz. Wszystko sprzedasz.
0
Zaloguj się
+ Dodaj ogłoszenie

Uprawa warzyw w gruncie / Nawadnianie warzyw

1 / 4
Obserwuj
  • Oferta od osoby prywatnej
  • Stan używane
  • Tematyka rolnictwo, nauki rolnicze
Uprawa warzyw w gruncie - Marian Orłowski, Eugeniusz Kołota, Irena Strychacz 1988 Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Wydanie: pierwsze Seria: Biblioteka ogrodnika. Warzywnictwo Liczba stron: 307 Format: 145 x 205 mm Okładka: miękka Stan: dobry Uprawa warzyw w gruncie przeznaczona jest dla ogrodników - specjalistów. Celem autorów było przedstawienie w niej, na podstawie wyników prac badawczych, w znacznej części oryginalnych, najnowszych osiągnięć wiedzy ogrodniczej z zakresu uprawy roślin warzywnych. Dlatego książka ta będzie doskonałą pomocą nie tylko dla osób, które zaczynają pracę w warzywnictwie, lecz także dla praktyków, którzy znajdą w niej wiele interesujących nowości. Ujęto tu bowiem wszystkie elementy, które mają wpływ na wysokość i jakość plonu: przygotowanie gleby, terminy siewu i nawożenia, dawki i rodzaje nawozów, metody uprawy, pielęgnowanie, zwalczanie chwastów, ochronę przed chorobami i szkodnikami. Poszczególne gatunki warzyw zostały zebrane w 10 grupach. Opis każdej z nich rozpoczyna krótka charakterystyka, która uzasadnia połączenie w niej warzyw zbliżonych do siebie pod względem botanicznym lub sposobu użytkowania. Charakterystyka ta ma na celu podkreślenie cech wspólnych dla danej grupy. W obrębie każdej grupy bardziej szczegółowo omówiono warzywa podstawowe, o dużym znaczeniu gospodarczym. Pozostałe gatunki uwzględniono w mniejszym zakresie, co wynikło z ograniczonej objętości książki. Uzupełnieniem przedstawionych w formie opisowej zasad uprawy poszczególnych gatunków warzyw są zestawione w tabelach ważniejsze dane dotyczące uprawy warzyw z siewu wprost do gruntu, produkcji rozsady, uprawy warzyw z rozsady oraz warzyw rozmnażanych wegetatywnie. Nawadnianie warzyw - Stanisław Kaniszewski 1987 Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Wydanie: pierwsze Seria: Biblioteka ogrodnika. Warzywnictwo Liczba stron: 111 Format: 145 x 205 mm Okładka: miękka Stan: dobry Liczne badania przeprowadzone w kraju wskazują na wysoką efektywność nawadniania warzyw. Badania przeprowadzone w Instytucie Warzywnictwa wykazały, że średni wzrost plonów pod wpływem nawadniania wynosił od 10 do 50%, a w latach o dużym niedoborze opadów zwyżki plonów wynosiły nawet 100 i więcej procent. Synteza krajowych doświadczeń z nawadnianiem roślin warzywnych wykonana przez Dzieżyca (1980) wykazała, że średnia z wielolecia zwyżka plonów wskutek nawadniania wynosiła zależnie od opadów i stosowanych norm nawodnień: kapusty późnej do 40%, kapusty wczesnej do 61%. ogórka do 64%. cebuli do 65%. pomidora i selera do 106% oraz buraka ćwikłowego do 109%.. Nawadnianie wpływa także pośrednio na wielkość i jakość plonu, umożliwiając terminowy wysiew i sadzenie roślin, ułatwając wschody nasion oraz przyjmowanie się wysadzonych rozsad. Na terenach nie nawadnianych często z powodu suszy opóźnia się siewy i wysadzanie roślin, wschody zaś są powolne i nierównomierne, co odbija się ujemnie na wynikach uprawy. Część warzyw uprawiana jest w szklarniach, inspektach i tunelach foliowych, a taka uprawa bez nawadniania jest praktycznie niemożliwa. Książka ta powinna zachęcić, a nawet przekonać producentów warzyw do szerszego stosowania nawodnień jako jednego z głównych czynników intensyfikacji produkcji.

Skontaktuj się

Adrian

Dodaj załącznik
Liczba odsłon: 26
Zgłoś nadużycie
35 zł

Adrian

OSOBA PRYWATNA

Na Sprzedajemy.pl od Paź 2024
Bełchatów łódzkie Zobacz na mapie »
  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Oferta dla firm

Copyright © 2011-2025 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Zarządzaj powiadomieniami
Odblokuj powiadomienia