-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
używane
-
Tematyka
technika, nauki techniczne
Teoria i ćwiczenia z technologii produktów owocowych i warzywnych
E. Pijanowski
PIS RZECZY
Przedmowa do II wydania... ..
Część I — Ćwiczenia analityczne
Ćwiczenie 1 — Badanie węglowodanów (cukrowców) .... 5
Wykonanie ćwiczenia 1..... .19
Ćwiczenie 2 г— Oznaczanie gęstości cieczy... ...20
Wykonanie ćwiczenia 2 . .... ..31
Ćwiczenie 3 — Oznaczanie kwasowości..... ......33
Wykonanie ćwiczenia 3.. .....43
ćwiczenie 4 — Wykrywanie i oznaczanie antyseptyków (środków
konserwujących) . ... ........ 45
Wykonanie ćwiczenia 4.... ........51
ćwiczenie 5 — Analiza surowców i półproduktów..............55
Wykonanie ćwiczenia 5 . ,. . 64
Ćwiczenie 6 — Badanie produktów pomidorowych...............65
Wykonanie ćwiczenia 6....... ....74
Ćwiczenie 7 — Badanie konserw -puszkowych..................76
Wykonanie ćwiczenia 7....... .....81
Ćwiczenie 8 — Badianie kapusty kiszonej....................66
Wykonanie ćwiczenia 8....... ...... 53
ćwiczenie 9 — Badanie koncentratów słodzonych mamoiada dżem, galaretka)....... ....94
Wykonanie ćwiczenia 9..... .....103
Ćwiczenie 10 — Badanie soków pitnych i silnie słodzonych . . 106
Wykonanie ćwiczenia 10....................................108
Ćwiczenie 11 — Badanie wina... .......109
Wykonanie ćwiczenia 11.... ....k ... 119
Ćwiczenie 12 — Badanie mrożonych owoców i warzyw . . . 120
Wykonanie ćwiczenia 12 . . ..... .....124
Ćwiczenie 13 — Badanie preparatów pektynowych i pektolitycz-
nych ...................................................124
Wykonanie ćwiczenia 13....... ....134
Ćwiczenie 14 — Badanie wody dla przetwórstwa . . . . . 135
Wykonanie ćwiczenia 14...... ....144
274
Część II — Ćwiczenia technologiczne . . . ...
Ćwiczenie 15 — Technologia półproduktów ow;;-: -żywnych „(pulpy, miazgi, przeciery) . . 147
Wykonanie ćwiczenia 15 ... . .149
Zadanie 1 — Pulpy owocowe .... ..... .149
Zadanie 2 — Miazgi owocowe...... ........ 151
Zadanie 3 — Przecier owocowy i warzywny . . 151
Ćwiczenie 16 — Technologia soków owocowych i warzywnych 155
Wykonanie ćwiczenia 13...... ...165
Zadanie 1 — Sok surowy (moszcz) z jabłek.163
Zadanie 2 — Sok surowy z owoców’ tarniny lub żurawin 167
Zadanie 3 — Sok z marchwi....... ..167
Zadanie 4 — Sok pomidorowy....... ..168
Zadanie 5 — Sok z owoców róży...... ...168
Ćwiczenie 17 — Technologia win owocowych........ ...169
Wykonanie ćwiczenia 17..... ...176
Zadanie 1 — Wyrób wina jabłkowego o określonej zawartości alkoholu... .....176
Zadanie 2 — Wpływ rasy drożdży winiarskich na stopień odfermentowania sulfitowanego nastawu
winnego ... ....176
Zadanie 3 — Nastawy wina z owoców jagodowych . . 177
ćwiczenie 18 — Technologia konserw w naczyniach hermetycznych 177
Wykonanie ćwiczenia 18... ...183
Zadanie 1 — Konserwy owocowe (kompoty) .... 188 Zadanie 2 — Konserwy warzywne (w puszkach) . . . 190
Zadanie 3 — Wpływ temperatury przy odpowietrzaniu
konserw na redukcję ciśnienia w puszkach 191
Ćwiczenie 19 — Technologia przetworów z soków owocowych
i warzywnych (soki pitne, soki słodzone i syropy) 191 Wykonanie ćwiczenia 19.... ....193
Zadanie 1 — Sporządzenie L litrów soku pitnego jabł-
kowo-tarninowego...... ....198
Zadanie' 2 — Wykonanie L litrów witaminowego soku pitnego z soku surowego jabłkowego i soku witaminowego z owoców róży. . . . 198
Zadanie 3 — Klarowanie moszczu.....................199
Zadanie 4 — Kupażowanie soków owocowo-warzywnych 199 Zadanie 5 — Wykonanie L litrów syropu owocowego
o zawartości ekstraktu ogólnego E°/o . . 199
Ćwiczenie 20 — Technologia przetworów z przecierów i pulp
(marmolady, dżemy, koncentraty pomidorowe) . 200
Wykonanie ćwiczenia 20..... .....211
Zadanie 1 — Wyrób marmolady z jabłek z dodatkiem
owoców szlachetnych....................211
275
Zadanie 2 — Wyrób dżemów owocowych..... .....212
Zadanie 3 — Wyrób koncentratu pomidorowego . . . 212
Owiiozenie 21 — Technologia kiszarnictwa (kiszona kapusta i ogórki) 213
Wykonanie ćwiczenia 21...... ....-...................217
Zadanie 1 — Kiszenie ogórków w skali półtechniczne; . 217 Zadanie 2 — Kiszenie kapusty w skali półtechnicznej . 218
Zadanie 3 — Próby kiszenia kapusty z dodatkiem środków fungisitatycznych.... .219
Ćwiczenie 22 — Technologia suszenia owoców i warzyw . . . 219
Wykonanie ćwiczenia 22 . ........... 237
Zadanie 1 — Suszenie jabłek....... ....237
Zadanie 2 — Suszenie owoców róży.................
Wysyłka możliwa na koszt kupującego.
Wpłata na konto.
Czas wysyłki 3 dni
Nie wysyłam za pobraniem pocztowym