-
Oferta od
firmy
-
Stan
nowe
-
Tematyka
sztuka, kultura i etnologia
Przepisy Paula Tremo
(Seria: Monumenta Poloniae Culinaria /Polskie zabytki kulinarne tom IX)
oprac. Jarosław Dumanowski
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Warszawa 2022
ISBN: 978-83-66104-91-4
liczba stron: 198
oprawa miękka ze skrzydełkami
.
Spis treści
.
PRZEDMOWA
WPROWADZENIE
Pierwszy kuchmistrz ostatniego króla
Oświecenie od kuchni
Pierwszy kuchmistrz Jego Królewskiej Mości
Sztuka suszenia warzyw
Obiady czwartkowe
Kuchnia Paula Tremo
Inspiracje
Język i terminologia kulinarna
Produkty
Globalizacja
Tłuszcze
Smak
Post i dietetyka/świętowanie
Techniki kulinarne
Miary i wagi
Recepcja
.
PODSTAWA I ZASADY WYDANIA
PRZEPISY PAULA TREMO
SŁOWNIK TERMINÓW KULINARNYCH
MIARY Z 1764 R.
BIBLIOGRAFIA
.
ANEKSY
1. Receptury i porady kulinarne Paula Tremo z 1794 r.
Produkty każdego miesiąca
Przygotowanie ogrodowin do suszenia
2. Wykaz wydatków na kuchnię z 1765 r.
3. Wykaz wydatków na kuchnię z 1765 r.
4. Pensje personelu kuchni królewskiej w 1765 r.
5. Pensje personelu kuchni królewskiej w 1785 r.
6. Pensje personelu kuchni królewskiej w marcu 1788 r.
7. Wykaz warzyw dostarczonych do kuchni królewskiej w kwietniu 1793 r.
8. Wykaz dziczyzny dostarczonej do kuchni królewskiej w maju 1793 r.
9. Zakupy artykułów żywnościowych kuchni królewskiej z września 1793 r.
10. Wykaz dziczyzny dostarczonej do kuchni królewskiej we wrześniu 1793 r.
11. Wykaz warzyw dostarczonych do kuchni królewskiej we wrześniu 1793 r.
12. Wykaz dziczyzny dostarczonej do kuchni królewskiej w październiku 1793 r.
13. Wydatki na kuchnię królewską w październiku 1793 r.
14. Zakupy artykułów żywnościowych kuchni królewskiej z listopada 1793 r.
15. Pensje personelu kuchni królewskiej w styczniu 1795 r.
.
INDEKS TERMINÓW KULINARNYCH