Gazowa, elektryczna, indukcyjna, metalowa i ceramiczna. Czasy, kiedy kuchenka była po prostu kuchenką minęły bezpowrotnie. Sprzęty kuchenne dawno już przestały służyć wyłącznie do gotowania. Dziś, kiedy w sklepach roi się od designerskich produktów, często zapominamy, że wyposażenie kuchni przede wszystkim powinno być funkcjonalne. Jak zatem wybrać odpowiedni produkt?
• Zabudowana, czy wolnostojąca? Jaką kuchenkę wybrać?
• Płyta grzewcza- czym się kierować przy jej wyborze?
• Kuchenka elektryczna czy gazowa?
• Czy warto wybrać kuchenkę indukcyjną?
• Jaki mechanizm sterujący?
• Jak kupić najlepszy piekarnik?
Zabudowana, czy wolnostojąca? Jaką kuchenkę wybrać?
Wybierając kuchenkę, pierwszą kwestią, o jakiej musimy pomyśleć jest wybór pomiędzy kuchnią wolnostojącą, a płytą grzewczą przeznaczoną do zabudowy. Najczęściej głównym czynnikiem wpływającym na tę decyzję jest ilość wolnej przestrzeni, którą dysponujemy i stopień reorganizacji pomieszczenia kuchennego.
Jeśli decydujemy się wymienić starą kuchenkę wolnostojącą, nie zmieniając przy tym wystroju kuchni, najprostszym wyjściem będzie zakup sprzętu podobnego typu. Nie będziemy musieli martwić się o dopasowanie zabudowy płyty do reszty mebli.
Płyta grzewcza- czym się kierować przy jej wyborze?
Jeśli w planach mamy poważniejszą zmianę wystroju kuchni, warto pomyśleć o płycie grzewczej przeznaczonej do zabudowy. Zazwyczaj wyposażone są one w cztery pola grzewcze, rozstawione w zależności od wymiarów płyty. Im większa – tym większe przestrzenie pomiędzy „palnikami” i większy komfort gotowania niosący ze sobą np. możliwość jednoczesnego używania kilku garnków o dużej średnicy.
Kuchenka elektryczna czy gazowa?
Podejmując decyzję o zakupie płyty grzewczej, nadal mamy wybór pomiędzy dwoma źródłami energii: gazem i prądem. Jeśli w budynku dostępny jest gaz, tańszym rozwiązaniem będzie wybór tej właśnie opcji. Coraz częściej jednak nowobudowane domy mieszkalne nie są podłączane do sieci gazu ziemnego, a ich lokatorzy zmuszeni są do korzystania z kuchenek elektrycznych.
Czy warto wybrać kuchenkę indukcyjną?
Nowoczesne płyty elektryczne nie mają zbyt wiele wspólnego ze swoimi brzydkimi siostrami z lat 90. Dziś do wyboru mamy tradycyjne już płyty ceramiczne oraz modne płyty indukcyjne. Pierwsze rozgrzewają się stopniowo, a pracujące grzałki emitują czerwone światło. Podczas gotowania płyta robi się gorąca. Inaczej funkcjonuje płyta indukcyjna.
W tym przypadku powierzchnia grzewcza osiąga pożądaną temperaturę szybciej. Podczas gotowania na kuchence indukcyjnej nagrzewa się jedynie naczynie, którego używamy, cała reszta płyty pozostaje chłodna. Dzięki temu zminimalizowane zostaje ryzyko oparzenia się. Znacznie ułatwia to również usuwanie rozlanych płynów, czy resztek jedzenia. Indukcja ma też jednak swoje wady. Do gotowania na tego typu płycie niezbędne są specjalne garnki, które urządzenie będzie w stanie „wychwycić”.
Jaki mechanizm sterujący?
Znane wszystkim pokrętła odchodzą do lamusa i w znacznej mierze zarezerwowane zostały dla kuchenek gazowych. Płyty ceramiczne (również indukcyjne) najczęściej wykorzystują technologie dotykowe. Przed zakupem warto dokładniej im się przyjrzeć. Ważne, aby mechanizm był możliwie prosty i intuicyjny w obsłudze. Nie warto inwestować w kuchenkę, w której zwiększenie temperatury będzie wymagało wiedzy inżyniera…
Jedno kliknięcie = jedna jednostka w górę lub w dół. W mechanizmach sterujących producenci często umieszczają dodatkowe funkcje, takie jak minutnik, wykrywanie garnka, czy zabezpieczenie przed ingerencją dzieci. Warto zastanowić się, które z dodatkowych funkcji naprawdę mogą nam się przydać.
Jak kupić najlepszy piekarnik?
W porównaniu z zakupem płyty grzewczej, wybór piekarnika wydaje się być prosty. Producenci jasno stawiają na energię elektryczną, każde urządzenie posiada dolną i górną grzałkę, termoobieg i regulację temperatury. Na co więc warto zwrócić uwagę? Na szczegóły. Rozwiązaniem, które znacznie ułatwia życie, jest zastosowanie prowadnic. Umożliwiają one wysunięcie blachy i komfortowe wyjęcie potrawy bez wkładania rąk do piekarnika.
Dla osób dbających o zdrową dietę dobrym rozwiązaniem będzie dodatkowa funkcja grilla lub fabrycznie zapisane programy do przyrządzania konkretnych potraw – mięs, ciast, a nawet chleba. Wybór piekarnika przystosowanego do zabudowy ma jedną podstawową zaletę: piekarnik możemy umieścić w dowolnym miejscu i na dowolnej wysokości. Montując go na poziomie tułowia, nie będziemy zmuszani do klękania podczas wyciągania potraw.