0
Zaloguj się
Zapomniałeś hasła?

Nie masz konta? zarejestruj się »

Jak dobrze kupić wyciskarkę do soków - jakie parametry sprawdzić?

Jak dobrze kupić wyciskarkę do soków - jakie parametry sprawdzić?

Na soki i napoje w sklepach należy uważać, ponieważ nie do końca są tak zdrowe, jak nam się wydaję - dodawane są do nich sztuczne składniki mające poprawić ich smak i długość przydatności do spożycia. A co zrobić, jeśli nie jesteśmy w stanie przeżyć dnia bez porannej szklanki soku? Oczywiście kupić wyciskarkę!

 

 

Na co zwracać uwagę przy zakupie wyciskarki do soków?

Wyciskarki do soków często mylone są z sokowirówkami, jednak znacząco różni się ich sposób działania. Wyciskarki wizualnie przypominają raczej maszynki do mielenia mięsa, jednak są na tyle precyzyjne, że potrafią wycisnąć nawet sok z roślin liściastych (natki pietruszki, szpinaku).

Na początku należałoby zaznaczyć, że wyciskarki są urządzeniami wolnoobrotowymi - ilość obrotów na minutę to ok. 80. Przez to wyciskanie soku jest czasochłonne, ale za to sprzęt ten jest stosunkowo cichy, a temperatura soku podczas wyciskania nie zwiększa się. I co ważne - w procesie jego produkcji wykorzystywana jest większa część owoców/warzyw, zostaje niewiele odpadów.

Kupując wyciskarkę do soków należy zwracać przede wszystkim uwagę na jej moc. Na rynku dostępne są sprzęty o mocy od 100 do 450 W. Jeśli jesteście pewni, że będziecie wyciskać sok tylko i wyłącznie z miękkich owoców, to wystarczy wyciskarka o mocy 100-150 W. Natomiast z im twardszym owocem/warzywem mamy do czynienia, tym moc wyciskarki musi być większa. Dlatego, aby się w przyszłości nie ograniczać lub nie kupować nowego urządzenia, lepiej od razu wybrać sprzęt o większej mocy.

Wyciskarka do soków

Trzeba też dokładnie sprawdzić jak odprowadzany jest miąższ w wyciskarce. Są dwie możliwości: w trakcie wyciskania soku miąższ trafia od razu do zbiornika lub pozostaje na sitku i wtedy trzeba co jakiś czas rozkręcać urządzenie i je opróżniać. Wiadomo, co jest bardziej wygodne...

Warto też zwrócić uwagę na to, czy do zestawu dołączone są wymienne wałki ślimakowe - dzięki temu mamy możliwość wyciśnięcia soku z większej ilości warzyw, a nawet z ziół.

Wyciskarki do soków dzielą się na dwie grupy: ręczne i elektryczne. A elektryczne mogą być jednoślimakowe lub dwuślimakowe. Sprawdźcie, która z nich będzie idealna dla Was.

 

Ręczna wyciskarka do soków

Istnieją dwa typy ręcznych wyciskarek do soków. Jedne przypominają maszynkę do mielenia mięsa (mocuje się je na takiej samej klamrze) oraz o wiele bardziej popularne – wyciskarki do cytrusów. W drugim przypadku najbardziej wygodna i praktyczna jest wyciskarka z dźwignią. Zaletami tych sprzętów jest to, że są mniejsze niż ich elektryczne odpowiedniki, choć i tak odznaczają się sporymi gabarytami. Przygotowanie soku w takiej wyciskarce jest też bardziej czasochłonne i wymaga większego zaangażowania, dlatego warto dobrze przemyśleć, czy nie lepiej postawić na wygodniejsze rozwiązanie.

Ręczna wyciskarka do soków

 

Wyciskarka do soków jednoślimakowa i dwuślimakowa

Wyciskarki elektryczne wyposażone są w tzw. ślimak, czyli element w kształcie spirali, który miażdży owoce i warzywa, wyciskając z nich sok. W wyciskarkach jednoślimakowych całą komorę urządzenia zajmuje jeden, duży ślimak, a w dwuślimakowych istnieją dwie, równolegle umieszczone do siebie spirale. Zaletą wyciskarek dwuślimakowych jest to, że są bardziej wydajne i powstały z nich sok jest pełnowartościowy, ale przy tym zajmują też więcej miejsca. A czyszczenie ich jest żmudnym i długim zajęciem.

Wyciskarki jednoślimakowe można podzielić jeszcze na poziome i pionowe. Poziome są niskoobrotowe, dzięki czemu nie zwiększają temperatury warzyw i owoców, a do tego są ciche i łatwe w czyszczeniu. Ich wadą jest jednak to, że nie mogą pracować dłużej niż pół godziny bez żadnej przerwy. Natomiast wyciskarki pionowe  posiadają większy otwór, a więc w którkim czasie przygotowana zostaje odpowienia ilość soku. Można je też na szybko przepłukać, chociaż czyszczenie zasadnicze jest już bardziej czasochłonne.

 

Wyciskarka czy sokowirówka?

Wyciskarka i sokowirówka często kojarzone są z jednym urządzeniem. Trzeba mieć jednak świadomość, że możliwości obu tych sprzętów są różne. W sokowirówkach najlepiej jest przygotowywać soki z twardych warzyw i owoców (jabłek, gruszek, selera czy marchewki). W gotowym soku nie ma miąższu, jest bardzo rzadki. I trzeba go wypić zaraz po przygotowaniu, ponieważ sokowirówka „napowietrza” sok, w związku z czym jego wartości odżywcze ulegają utlenianiu. Natomiast wyciskarka do soków umożliwia wytworzenie soku z praktycznie każdej rośliny, nawet liściastej. Taki napój zawiera sporo miąższu, a co za tym idzie posiada wiecej wartości odżywczych. Można go też dłużej przechowywać. Sokowirówki są jednak znacznie tańsze, a przygotowanie soku trwa krócej. Dlatego dokładnie trzeba przemyśleć swoje potrzeby przed zakupem.

Może Cię również zainteresować

  • O nas

  • Bezpieczenstwo

  • Pomoc

  • Poradnik kupującego

  • Blog

  • Mapa kategorii

  • Ogłoszenia archiwalne

  • Media

  • Reklama

  • Praca

  • Kontakt

Copyright © 2011-2018 Sprzedajemy.pl Sp. z o.o. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.

Przewiń do góry