-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
Klasyczna maszynka do mielenia mięsa nr 10 wykonana z odlewu żeliwa, rączka z drewnianym uchwytem.
Maszynka Alfa w rozmiarze 10 stosowana jest głównie do domowego wyrobu wędlina.
Poza przerobem mięsa i słoniny, przy zastosowaniu lejka zamocowanego u wylotu komory, dokręcanego przy pomocy nakrętki (po wyjęciu nożyka i sitka) maszynka może służyć do wyrobu kiełbas.
Na całość maszynki składają się (wykonane z żeliwa i powleczone cyną):
a.) Korpus
b.) Ślimak
c.) Nakrętka
d.) Korba z drewnianym uchwytem.
e.) Śruba dociskowa
części wykonane ze stali i następnie hartowane tj:
f.) nożyk do maszynki
g.) sitki z otworami fi 4,5 mm
wykonana z tworzywa:
h.) tulejka
wykonane z gumy:
i.) podkładki gumowe
Stosowanie:
Mięso przeznaczone do mielenia należy dokładnie oczyścić z kości, a następnie pokroić wzdłuż na małe kawałki. Słoninę należy pokroić podobnie jak mięso. Pokrojone kawałki należy stopniowo wkładać przez kielich do komory maszynki., kręcąc jednocześnie korbą, aby wprawić ślimak i nóż w ruch obrotowy.