Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotn
- 24 Lip 08:53
- Nr ogłoszenia: 68077373
- Dostępność: niedostępne

1 / 1
- Oferta od firmy
- Stan nowe
- Tematyka medycyna, nauki medyczne
Podmioty, środowiska i obszary wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych, tom 1
Seria: Bezpieczeństwo zdrowotne - ujęcie interdyscyplinarne.
red. Natalia Anna Fechner, Zbigniew Nęcki
Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa
Poznań 2015
ISBN: 978-83-65096-04-3
liczba stron: 308
oprawa miękka
..
Spis treści
.
Wprowadzenie
ROZDZIAŁ I BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE WCZORAJ, DZIŚ I JUTRO
Polityka społeczno-zdrowotna w pierwszej połowie XXI wieku w świetle metodologii szkoły chicagowskiej w doktrynie „społeczeństwa trzeciej fali”
Eugeniusz JANUŁA, Karolina POBIEDZIŃSKA
Ubezpieczenie chorobowe jako element zabezpieczenia ryzyka utraty zdrowia
Marek POGONOWSKI
Zagrożenia bezpieczeństwa epidemiologicznego Polski – ujęcie historyczne i przestrzenne
Agnieszka PILARSKA
Zgoda na świadczenie medyczne – wybrane problemy
Magdalena SAJKOWSKA
Strach przed przeszczepami w Polsce i bezpieczeństwo zdrowotne w optyce antropologicznej
Sebastian LATOCHA
Troska o zdrowie prokreacyjne wobec problemu niepłodności
Bożena BASSA
Fetysze seksualne zagrożeniem bezpieczeństwa zdrowotnego
Anna KAZANIECKA
Stosowanie muzyki w lecznictwie w aspekcie historycznym
Maria Magdalena RACEWICZ
Bezpieczeństwo zdrowia artysty w Pracowni Grafiki Warsztatowej
Katarzyna WINCZEK, Jerzy WINCZEK
ROZDZIAŁ II WYZWANIA I ZAGROŻENIA BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO – KONTEKST TEORETYCZNY I METODOLOGICZNY
Wyzwania dla ochrony zdrowia publicznego jako kategorii dobra publicznego Uwagi na przykładzie działań przeciwepidemicznych
Marcin JANIK
Obecność parabenów w środowisku człowieka Analiza zjawiska i próba oceny ryzyka
Marta PRÓBA, Elżbieta WŁODARCZYK
Zastosowanie analizy bioinformatycznej do badania białek żywności jako potencjalnych prekursorów peptydów o wybranych właściwościach biologicznych i smakowych
Anna IWANIAK, Monika PROTASIEWICZ, Małgorzata DAREWICZ
Mikotoksyny – zagrożenie dla ludzi i zwierząt
Kinga MRUCZYK
Eradykacja wybranych mikroorganizmów chorobotwórczych przenoszonych drogą wodną
Anna LIS, Longina STĘPNIAK
Ocena zawartości metali ciężkich i pierwiastków biogennych w herbatach ekspresowych w aspekcie zagrożenia zdrowia społeczeństwa
Joanna NIEĆ, Katarzyna LAR, Grzegorz DZIUBANEK
Fragmenty białek jęczmienia i ich aktywność biologiczna i immunologiczna
Piotr STAROWICZ
Wpływ hałasu na bezpieczeństwo utrzymania prawidłowego słuchu noworodka objętego programem powszechnych przesiewowych badań słuchu u noworodków
Katarzyna MIKOŁAJCZAK, Witold SZYFTER, Piotr DĄBROWSKI, Grażyna GRECZKA
Występowanie powikłań w leczeniu otyłości olbrzymiej metodą implantacji balonu wewnątrzżołądkowego
Karolina KRUPA
Ochrona zdrowia w wielkich miastach postprzemysłowych w korelacji z rekreacją i kulturą fizyczną na przykładzie miasta Zabrze
Józef KUBICA
ROZDZIAŁ III ŚRODOWISKA I OBSZARY WYZWAŃ ORAZ ZAGROŻEŃ ZDROWOTNYCH
Rekreacja i sport jako elementy polityki ochrony zdrowia na przykładzie działalności MOSIR w Sosnowcu
Karolina POBIEDZIŃSKA
Dostęp turystów do usług medycznych na terenie o wysokich walorach turystycznych na przykładzie gminy Dobiegniew
Jarosław NADOBNIK
Wpływ położenia socjalno-mieszkaniowego na sytuację zdrowotną ludności w górnośląskim okręgu przemysłowym
Eugeniusz JANUŁA
Udział ratownictwa medycznego w zapewnieniu bezpieczeństwa obywatelom na przykładzie województwa wielkopolskiego
Weronika BEDNARCZYK
Marketingowe zarządzanie placówką medyczną w aspekcie bezpieczeństwa pacjenta
Agnieszka RUTA
Wybrane zagrożenia zdrowotne w środowisku pracy nauczyciela
Teresa WĘGLARZ
.
Noty biograficzne
69 zł