-
Oferta od
firmy
-
Stan
nowe
-
Tematyka
sztuka, kultura i etnologia
Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttlera
Bogdan Gałązka
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Warszawa 2024
ISBN: 978-83-971174-8-8
liczba stron: 379
okładka twarda
.
Opis wydawcy
.
Książka Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttlera jest kolejną publikacją Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie adresowaną do czytelników zainteresowanych staropolską kuchnią i kulturą stołu, historią wyżywienia i literaturą kulinarną. Jest to opracowana i bogato ilustrowana wersja pracy doktorskiej Bogdana Gałązki, przygotowanej pod kierunkiem prof. dr. Jarosława Dumanowskiego i obronionej jesienią 2023 roku na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Fragmenty recenzji tej pracy niech będą przystawką do lektury:
.
„Książki kucharskie są unikalnym źródłem informacji. Wybrane materiały źródłowe pozwoliły najlepiej wykorzystać to, co Bogdan Gałązka ma wyjątkowego w porównaniu z innymi badaczami historii – wiedzę kulinarną i doświadczenie szefa kuchni. To pozwala na zrozumienie i ukazanie tych aspektów twórczości Jana Szyttlera, które dla zwykłego historyka są trudne do dostrzeżenia i czyni tę pracę interdyscyplinarną. Jednocześnie ułatwia odniesienie badań historycznych do teraźniejszości, łącząc Jana Szyttlera z współczesnymi ideami wegetarianizmu”.
.
Prof. dr Rimvydas Laužikas
Wydział Komunikacji Uniwersytetu Wileńskiego