Melasa buraczana to produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego - półpłynna pasza wybitnie energetyczna.
Stosować ją należy po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1 do 4. Dzienna dawka wynosi 1-3 kg na sztukę. Można dodawać do wozu paszowego lub polewać pasze na stole paszowym. Zapobiega sortowaniu pasz przez krowy.
Melasa stanowi cenny dodatek paszowy dla krów mlecznych i bydła opasowego.
Połączenie melasy i pasz objętościowych tworzy wysokoenergetyczną, smakowitą dawkę pokarmową.
Składnikiem dawki niezbędnym do pokrycia potrzeb produkcyjnych i bytowych jest energia, której głównym źródłem w organizmie są węglowodany (80-90%).
Wartość energetyczna melasy kształtuje się na poziomie 0,78 JPM; 5,5 MJ łatwo przyswajalnej.
Oprócz cukru melasa buraczana zawiera wapń, magnez, potas oraz żelazo, a także witaminę B6.
Sprzedaż luzem, w beczkach 300kg oraz mauzerach 1200-1450kg
Kontakt 6*6*8*3*9*7*5*4*0