-
Oferta od
osoby prywatnej
Zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, diecie paleo czy diecie o niskiej zawartości węglowodanów:
Warto nią zastępować część mąki pszennej użytej w przepisie. 10-15% to ilość, która nie wpłynie negatywnie na konsystencję całej mąki przewidzianej do gotowania czy pieczenia.
Do pieczenia ciast, naleśników, chleba pamiętając, że silnie wiąże wilgoć, dlatego w przygotowaniu powinniśmy użyć dwa razy więcej płynu, niż w wersji z mąką pszenną
Jako panierka np. do smażonych ryb,kotletów itp
Zagęstnik do zup i sosów
Błonnikowy dodatek do zdrowych koktajli lub mlecznych śniadań
Kruszonka do różnego rodzaju deserów
Charakterystyka:
Mąka rydzowa nie zawiera glutenu dlatego jest świetną alternatywą mąki zbożowej dla osób będących na diecie bezglutenowej
Doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Na długo utrzymuję uczucie sytości i usprawnia rytm wypróżnień. Ponadto pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Najnowsze badania dowiodły, że błonnik ma korzystne działanie w prewencji nowotworów przewodu pokarmowego, a szczególnie jelita grubego.
Wartość odżywcza: 100g
Wartość energetyczna: 1105 kJ/ 264 kcal
Tłuszcz, w tym: 7 g
- kwasy tł. nasycone: 0,8 g
Węglowodany, w tym: 3,1 g
- cukry: 2,5 g
Błonnik: 25 g
Białko: 35 g
Sól: 0 g
Cechy
-
bezglutenowy
-
bez GMO
-
ekologiczny
-
wegański