-
Oferta od
firmy
-
Stan
nowe
-
Tematyka
literaturoznawstwo
Literatura od kuchni. W kręgu dawnej kultury krajów romańskich
red. Anna Gęsicka
Wydawnictwo Adam Marszałek
Toruń 2018
ISBN: 978-83-8019-794-7
liczba stron: 237
oprawa miękka
.
Spis treści
.
Anna Gęsicka, Słowo wstępne
O KUCHNI W DAWNYM PIŚMIENNICTWIE FACHOWYM
Joanna Godlewicz-Adamiec, Między reżimem żywieniowym a sztuką jedzenia wieków średnich - praktyki żywieniowe w świetle literatury
Paulina Piotrowicz, Głód jako zjawisko kulturowe we włoskiej literaturze kupieckiej XIII i XIV wieku
Magdalena Koźluk, Sine Cerere et Baccho friget Venus - kuchnia i miłość w szesnasto- i siedemnastowiecznych francuskich traktatach medycznych
Małgorzata Sokołowicz, Poznać Innego przez kuchnię jego? Kuchnia osmańska w relacjach podróżników francuskich XVIII wieku
KUCHNIA JAKO MOTYW LITERACKI
Joanna Augustyn, Nakarmieni przez Boga Ojca. O mleku jako pokarmie duchowym w Tristanie de Nanteuil
Anna Gęsicka, „Kuchnia" jako znak w wierszach Eustachego Deschampsa Yann Zagórski , Kuchnia i satyra: Mćtamorphose de gomor en marmite Charles'a de Vion d'Alibraya, czyli o tym, jak i dlaczego Pierre de Montmaur został zamieniony w kociołek
Izabella Zatorska, „Postkrytyczna" powieść Marivaux, czyli kuchnia pol iwalentna
LITERATURA OD KUCHNI
Joanna Pietrzak-Thébault, Kuchnia XVI-wiecznych wydań. Między bieżącą koniunkturą a trwałym zapisem
Monika Kulesza, Jak czytać stare powieści? Jak pisać nowe? Wyprawa do kuchni literackiej Jeana Chapelaina
Marek Mosakowski, Antyfilozofia od kuchni, czyli jak ugotować oświeceniowe narracje w ich własnym sosie
Tomasz Wysłobocki, Rewolucja francuska na deskach teatru, rewolucja w teatrze
Łukasz Szkopiński, Od skrajności w skrajność, czyli powieść gotycka od kuchni na przykładzie Frallois Guillaume'a Ducray-Duminila