-
Oferta od
firmy
-
Stan
nowe
-
Tematyka
historia, archeologia
Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazuiąc sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, &c. przytym naukę daiąc przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół, oraz o wyborze i onychże używaniu tudzież robienia wódek, likworów, syropów, ciast i cukrów / z fr. przetł. i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka
Wojciech Wielądka (1749-1822).
oprac. Jarosław Dumanowski
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Warszawa 2012
ISBN: 978-83-63580-08-7
liczba stron: 364
oprawa miękka ze skrzydełkami
.
Opis wydawcy
.
Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od Compendium ferculorum, słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów, spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.
Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej Cuisiniere bourgeoise (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym. Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w Panu Tadeuszu. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej Compendium ferculorum...
Pozornie prosty i zrozumiały Kucharz doskonały kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską.
.
Spis treści
.
SŁOWO WSTĘPNE
KUCHARZ DOSKONAŁY WOJCIECHA WINCENTEGO WIELĄDKI
A LA FRAWAISE
Kulinarna rewolucja
Kuchnia oświecenia
KUCHARKA MIESZCZAŃSKA
Tajemniczy autor
Kulinarny bestseller
.CHUDY LITERAT"
Wojciech Wincenty Wielądko
Twórczość Wojciecha Wincentego Wielądki
KUCHARZ NIEDOSKONAŁY
Dwóch „Kucharzy doskonałych"
Polska wersja Cuisinire bourgeoise
Podstawa wydania
W. WIE LĄDKO, KUCHARZ DOSKONAŁY POŻYTECZNY DLA ZATRUDNIAJĄCYCH SIĘ GOSPODARSTWEM
.
SŁOWNIK KUCHENNY I SPIŻARNIANY
SŁOWNIK
MIARY I WAGI
INDEKS
SPIS ILUSTRACJI