-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
BOCZNIAK ERYNGII ( Boczniak mikołajkowy )
( Pleurotus eryngii )
Boczniak mikołajkowy „królewski” takim mianem nazwano ten gatunek boczniaka ze względu na smaczne i okazałe owocniki które swoim wyglądem przypominają Borowika szlachetnego.
Grzybnia w postaci w postaci ziarna przerośniętego grzybnią.
Opakowanie - pojemność 0,5 litra ( ok. 0,5 kg )
IDEALNA GRZYBNIA DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY W POMIESZCZENIACH LUB PRZYDOMOWYCH OGRODACH
Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze informacje dotyczące uprawy.
Boczniaki należą do grzybów kosmopolitycznych, występujących w warunkach naturalnych w różnych rejonach Świata. Rodzaj ten spotkać można w lasach Europy, obydwu Ameryk i Azji. W przyrodzie występuje kilkanaście gatunków boczniaka, które najczęściej związane są z rejonem świata o określonych warunkach klimatycznych. Niektóre z nich rosną w klimacie umiarkowanym, a inne w tropiku.
ERYNGI w naturze występuje we wschodniej Europie, północnej Afryce oraz centralnej Azji. Boczniak ten jest często nazywany „królewskim”, ze względu na smaczne i okazałe owocniki.
Boczniak mikołajkowy w przeciwieństwie do pozostałych boczniaków nadaje się do zjedzenia w całości. Smaczny w smaku lekko ostrym, pieprzowy, aromatyczny. Tak jak pozostałe odmiany boczniaka posiada wiele substancji o właściwościach leczniczych, przez co często można go spotkać i kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Prawie wszystkie gatunki boczniaka charakteryzuje szybki i agresywny, w stosunku do podłoża wzrost grzybni. Większość z nich dość łatwo zawiązuje owocniki.
Te cechy powodują, że boczniak idealnie nadaje się do uprawy amatorskiej.
GRZYB TEN UPRAWIANY JEST AMATORSKO NA WOLNYM POWIETRZU, NA DZIAŁKACH, W ALTANACH ORAZ NA SKALĘ WIELKOTOWAROWĄ W POMIESZCZENIACH Z MIKROKLIMATEM.
Wygląd i wielkość owocników tego gatunku zmieniają się pod wpływem warunków zewnętrznych, ale pozostają charakterystyczne dla odmiany. Kapelusz ma barwę kremową do jasnobrązowej, a trzon jest biały, osadzony centralnie i jest jadalny. Kapelusze o średnicy 3–12 cm, są początkowo wypukłe, a w miarę wzrostu mają pogłębiające się wklęśnięcie w środku. Trzon jest gruby, długości 3–10 cm, zwężający się ku dołowi, trzon wyrośniętych owocników jest miękki.
IDEALNA GRZYBNIA DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY W POMIESZCZENIACH CZY PRZYDOMOWYM OGRODZIE
Opakowanie zawiera grzybnię Boczniaka Mikołajkowego ( Eringii ) w postaci ziarna przerośniętego grzybnią. Szczelnie zamykana w opakowaniu zabezpieczonym mikrofiltrem, który umożliwia wymianę gazową.
Pojemność opakowania z grzybnią ziarnistą - 0,5 litra ( ok. 0,5 kg )
Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby pojawiać się mogą po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych nie gwarantuje rezultatu, gdyż plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody jak i wielu innych czynników. Do ich uprawy stworzyć należy warunki najbardziej zbliżone do naturalnych. Grzybnię aplikować zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w dość krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.