Mate to naczynie do picia yerba mate (czyt. jerba mate), znane jest także pod nazwą matero, calabaza. Słowo mate zaś pochodzi z języka keczua, którym porozumiewają się Indianie Keczua od słowa “mati”, które oznaczało naczynie lub pojemnik do picia. Z czasem zaczęto tak nazywać naczynko do picia yerby.
Do picia terere, czyli yerby na zimno, korzysta się z naczynia guampa, które najczęściej jest wykonywane z bydlęcego rogu lub kopyta.
Matera mogą być wykonywane z przeróżnych materiałów, najpopularniejsze są matero ceramiczne, ale też te wykonane z metalu (stal, srebro), z drewna palo santo, z lapacho, z drewna cytrynowego, ale wykorzystuje się także owoce dzbaniwa kelebasowego (tykwa). Naczynia z drewna i kalebasy zmieniają smak naparu, co sprawia, że można doświadczyć nowych walorów smakowych.
Tradycyjny zestaw do picia yerba mate zawiera w sobie kubek do yerba mate, czyli matero i bombillę, specjalną słomkę w kształcie łyżeczki. Dziś możemy zakupić naczynia, które ułatwią nam picie naparu w drodze. Coraz większą sławą cieszą się yerbomosy, czyli termosy do yerby.
Yerba mate przygotowywana jest w specjalnym pojemniczku, ponieważ jej pierwsze parzenie jest bardzo istotne. Jak pić yerba mate? Herbatę trzeba najpierw odpowiednio przygotować. Do matero lub tykwy do yerba mate wsypujemy tyle suszu, by zajmował mniej więcej ¾ jej objętości, następnie należy przykryć otwór dłonią i potrząsnąć naczyniem kilka razy, dzięki czemu pył zostanie na górze i nie zatka nam słomki, następnie należy włożyć bombillę w miejsce, gdzie jest najwięcej przestrzeni, nie wolno jej wkładać bezpośrednio w susz, bo możemy ją zatkać. Potem wlewamy delikatnie gorącą (niewrzącą) wodę. Tak przygotowany napar można zalewać kilkukrotnie. Yerba mate zaleca się pić w temperaturze od 70 do 85 stopni Celsjusza.