-
Oferta od
osoby prywatnej
-
Stan
nowe
Olej roślinny to jeden z podstawowych produktów spożywczych, produkowany pod różnymi szerokościami geograficznymi od starożytności. Jego różne odmiany stanowią często o charakterze lokalnych praktyk kulinarnych. W końcu trudno nam sobie wyobrazić śródziemnomorską kuchnię bez charakterystycznego smaku oliwy, czy azjatyckie potrawy bez kilku kropel oleju sezamowego. Na terenach dzisiejszej Polski, zamieszkiwanych przez naszych słowiańskich przodków, sposoby pozyskiwania oleju z nasion znane były już na początku pierwszego tysiąclecia naszej ery. Jednak aż do XIX wieku większość produkcji oleju w naszym regionie miała charakter nieprzemysłowy. Oznacza to, że małe społeczności czy folwarki prowadziły produkcję oleju na własny użytek.
Obecnie różne odmiany oleju dostępne są od ręki w każdym sklepie, ale praktyka własnego tłoczenia olejów dalej ma wiele niezaprzeczalnych korzyści. Zwłaszcza dziś, kiedy nowoczesne prasy do oleju są kompaktowe, wydajne i łatwe w obsłudze jak nigdy wcześniej.
Z czego tłoczyć olej?
Najpopularniejszymi odmianami olejów roślinnych w Polsce są olej rzepakowy i olej słonecznikowy, lecz wachlarz możliwości dla posiadacza prasy olejowej jest znacznie szerszy. Popularnym olejem alternatywnym jest np. olej lniany. Jest jednym z najzdrowszych olejów, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), witaminy (np. witamina E) oraz przeciwutleniacze. Olej lniany znajduje szerokie zastosowanie w kuchni (głównie do sałatek i jako suplement diety). Nieco mniej popularnymi odmianami są także olej sojowy, olej rycynowy.
Olej tłoczony na zimno czy olej tłoczony na ciepło?
Choć oleje tłoczone na ciepło mogą być tańsze i łatwiejsze do uzyskania, ich jakość pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych jest niższa niż olejów tłoczonych na zimno – to wyklucza, z punktu widzenia zdrowego odżywiania, prasy ślimakowe.
Tłoczenie na zimno pozwala na zachowanie większości naturalnych właściwości oleju, w tym cennych witamin, antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, dlatego takie oleje są uważane za najzdrowsze. Tłoczenie na zimno jest rzeczywiście na zimno gdy ziarna są zgniatane bez czynnika powodującego ich podgrzewanie – tak jest w prasach hydraulicznych lub napędzanych mechanizmem śrubowym.
W tych prasach ziarno (i nie tylko) jest zgniatane, a uzyskany olej ma temperaturę taką samą jak włożone ziarno.
Sercem prasy do wyciskania oleju na zimno jest beczka i taką właśnie beczkę można tutaj kupić.
Beczka jest wykonana z drewna jesionowego w technologii znanej od 200 lat. Oczywiście bednarz nie struga ręcznie drewna, ale montaż to już praca ręczna, czyli składanie beczki i zakładanie obręczy. Obręcze na beczkę do pras ciśnieniowych są, jak widać, wykonane odpowiednio solidnie. Na koniec beczkę wypala się nad ogniem przez około pół godziny, poleruje i w razie potrzeby pokrywa specjalnymi substancjami — najczęściej woskiem pszczelim.
W całym cyklu wytłaczania olej nie ma kontaktu z częściami metalowymi.
Komplet składa się z:
- podłoże (sklejka)
- podstawa z jesionu
- beczka z jesionu
- tłok ze sklejki – drewno tutaj może, pod wpływem ciśnienia, łuszczyć się!
- przedłużenie tłoka ze sklejki
- dwa lniane woreczki ok. 33 × 30 cm
Objętość beczki~ 3 dm³ ~ 3 litry
Skuteczność wyciskania ~ 25%
Realny przykład:
- Do beczki zmieści się ok. 2 kg siemienia lnianego,
- Uzyskuje się ok. 0,5 litra oleju przy nacisku ok. 25-30 ton.
- Czas trwania całego procesu ok. 2 godziny.
- Koszty procesu ok. 10 zł za ziarna lnu (bez ceny aparatury).
ZYSK = smaczny olej o niespotykanym, wspaniałym smaku.
Nie wypowiadam się na temat składu chemicznego — omega-3, omega-6, witaminy, przeciwutleniacze — w tym temacie wierze fachowcom!
Komplet jest nowy.
Najchętniej odbiór osobisty. Wysyłka możliwa.