Informacje

Dodaj ogłoszenie Za darmo i bez rejestracji!

Poradnik kupującego

Jak wybrać najlepszą kuchenkę mikrofalową?

a W zaganianym świecie brakuje często czasu na większość czasochłonnych przyjemności, jakimi lubimy umilać sobie życie. Jedną z nich jest przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku. Przydatna w zaoszczędzeniu cennego czasu może okazać się mikrofalówka. Stosunkowo niska cena sprzętu, masa możliwości i krótki czas przygotowania potraw kusi wielu zapracowanych smakoszy. Tylko jak wybrać najlepszy model?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli, których cena uzależniona jest przede wszystkim od producenta i oferowanych funkcji. Pierwsze modele kuchenek mikrofalowych służyły jedynie do podpiekania i rozmrażania produktów. Dziś nowoczesne modele posiadają o wiele więcej zastosowań.

Wymiary kuchenki

Wbrew pozorom, jest to jeden z najważniejszych parametrów. To od wymiarów wewnętrznych zależy średnica talerza, jaki zmieści się w urządzeniu oraz ilość jedzenia podgrzewanego za jednym razem. Dobrze więc, aby nowy sprzęt pasował gabarytowo do posiadanej już zastawy. Zazwyczaj obok wielkości kuchenki podawana jest także jej pojemność (w litrach).

Pojemność mikrofalówki wpływa, oczywiście, także na wymiary zewnętrzne kuchenki. Przed zakupem należy dokładnie wymierzyć przestrzeń, jaka przeznaczona będzie na ten sprzęt. Ważne jest także otwieranie drzwiczek – większość uchyla się do dołu lub do lewej. Należy sprawdzić, czy mamy wystarczająco dużo miejsca na sprzęt z otwartymi drzwiczkami.

Najmniejsze mikrofalówki – do 19 litrów, pozwalają na zmieszczenie talerza do 25 centymetrów średnicy. Kuchenki w przedziale 20-25 litrów są praktyczniejsze, gdy w gospodarstwie domowym jest więcej domowników. Wielkość ta bez problemu pozwoli na zmieszczenie sporej partii mięsa czy kilku tostów równocześnie. Mikrofale powyżej 26 litrów mają gabaryty porównywalne do standardowej kuchenki używanej w kuchni (którą często zastępuje).

Zazwyczaj większe modele charakteryzują się lepszymi parametrami i bogatszymi funkcjami, przez co śmiało konkurować mogą z tradycyjnymi sprzętami AGD do pieczenia i gotowania.

Większość kuchenek wyposażona jest w obrotowy talerz, na którym stawia się naczynie z jedzeniem. Talerze te także charakteryzują się różną średnicą, która uzależniona jest od parametrów mikrofalówki.

Część kuchenek przeznaczona jest do zabudowy, lecz przeważająca ilość stanowi sprzęt wolnostojący.

Gotowanie / podgrzewanie

Ze względu na rosnącą ilość funkcji, kuchenki mikrofalowe wykorzystywane są do coraz liczniejszych zadań kuchennych. Wciąż jednak podstawą większości domowych mikrofalówek jest podgrzewanie przygotowanego wcześniej jedzenia.

Bezpośredni wpływ na szybkość podgrzewania ma moc urządzenia – czym wyższa, tym lepiej. Standardowe urządzenia posiadają  moc 900-1000 W (tańsze modele – 700-750 W).
Sprzęt o obniżonej mocy dłużej podgrzewać będzie jedzenie, a co za tym idzie, pobierze więcej energii.

Grill

Jest to jedna z dodatkowych funkcji, oferowana w bardziej rozbudowanych modelach. Grill zamontowany jest w górnej części urządzenia. Zazwyczaj urządzenie wyposażone jest dodatkowo w wysoką konstrukcję metalową, która pozwala na przybliżenie talerza do opiekacza. Funkcja ta wykorzystywana jest do przyrumieniania i opiekania, a nawet pieczenia od podstaw.

Dobrze, gdy sprzęt uzupełniony jest o specjalny talerz przyrumieniający lub opiekający na chrupko. Pozwala to na pieczenie potrawy także od dołu, tworząc chrupiącą skórkę pizzy, równomiernie upieczone frytki, itp.

Jak pokazuje praktyka, grill nie jest zbyt często stosowany. Jeśli obok znajduje się piekarnik w normalnej kuchence, funkcja ta staje się zbędna.

Część modeli posiada też funkcję kombi, która pozwala na równoczesne podgrzewanie i opiekanie.

Zazwyczaj moc grilla podawana jest osobno w opisie sprzętu.

Rozmrażanie

Rozmrażanie potraw w mikrofalówce stanowi w wielu kuchniach podstawową funkcję. Dzięki dużej mocy urządzenia, możliwe jest rozmrożenie sporej partii zamrożonego jedzenia już w kilka minut. Wiele urządzeń posiada odpowiednie programy przystosowane do rozmrażania różnych kategorii produktów.

Gotowanie na parze

Jest to jedna z najbardziej zaawansowanych funkcji urządzenia, dostępna jedynie w droższych modelach. Pozwala na szybkie przygotowanie artykułów (np. warzyw, piersi z kurczaka) bez użycia soli i wody.

Termoobieg

Rozwiązanie przydatne głównie dla osób planujących pieczenie ciast. Wewnątrz urządzenia wbudowany jest wentylator, który rozkłada równomiernie temperaturę na całej powierzchni produktu. Umożliwia to także równomierne podgrzewanie potraw na wielu poziomach.

Sterowanie

Sterowanie mechaniczne stosowane jest zazwyczaj w ekonomicznych modelach kuchenek. Zasada działania opiera się zazwyczaj na ustawianiu mocy i czasu pieczenia za pomocą dwóch pokręteł. Jest to rozwiązanie o tyle kłopotliwe, że nie umożliwia precyzyjnego ustawiania tychże parametrów.

Sterowanie elektryczne pozwala na precyzyjniejsze ustawienia. Za pomocą przycisków nie tylko wpisywany jest żądany czas, ale ustawić można także odpowiednie funkcje lub program (np. rozmrażanie chleba). Pozostały czas i inne informacje podawane są na wyświetlaczu.

Najbardziej rozwinięte modele wyręczają użytkownika w nastawianiu parametrów pracy, obliczając czas podgrzewania na podstawie postawionego produktu (tzw. sterowanie inteligentne).

Wnętrze mikrofalówki – ważny detal

Obecnie wewnątrz kuchenek spotykane są powierzchnie emaliowane, ceramiczne lub stalowe. Ostatnia z wymienionych posiada najlepsze właściwości, ale nie jest zbyt popularna ze względu na wysoką cenę. Emaliowane i ceramiczne mają podobne cechy, lecz ta pierwsza nie jest odporna na rysy (które prowadzą do rdzewienia).

Klasy energetyczne

Najwyższa klasa energetyczna określana jest literą A – sprzęt jest wówczas najefektywniejszy energetycznie, czyli najbardziej oszczędny. To te produkty powinniśmy wybierać. Najgorzej wypada sprzęt oznaczony klasą energetyczną G.

Gwarancja

Nie zapominajmy zapytać sprzedającego, czy sprzęt jest jeszcze na gwarancji gwarancji!

do góry